Zákusok alebo aj tortička (fotorecept)

Autor receptu: ywett

Tento zákusok je v našej rodine tradičný a veľmi obľúbený. A najviac sa potešia (hlavne deti) keď ho spravím ako tortu, či na vianoce, narodeniny, veľkú noc....hmm, tortu ako tak upečiem ale ozdobiť ju, tak na to talent nemám ale aj snaha sa cení ;-) Preto obdivujem ostatných, ktorí dokážu torty tak nádherne robiť....

60-70 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Žľtky vyšľaháme s cukrom.
  2. Z dobre umytého pomaranča a citróna, pridáme kôru a aj šťavu.
  3. Primiešame múku a prášok do pečiva.
  4. Pridáme tuhý sneh z bielkov.
  5. Cesto rozotrieme, na pomastený a múkou posypaný veľký hlboký plech (36x26 cm)
  6. Alebo plech vyložíme mastným papierom a po upečení dáme cesto na vlhkú utierku (potom sa ľahko dáve dole papier) a necháme vychladnúť.
  7. Dáme do vopred vyhriatej rúry (mám plynový šporák tak asi na tretí stupeň a radšej pomaly) pečieme tých 20-25 minút .
  8. Pokiaľ sa cesto upečie, spravíme si plnku. Tri celé vajcia, vyšľaháme s práškovým cukrom(60g) vo vodnom kúpeli tak dlho, kým nezačne hustnúť a ťahať sa (asi 20 minút )
  9. Pridať hneď kakao, vymiešame a necháme vychladnúť.
  10. Maslo (300g) si vymiešame s práškovým cukrom (130g)
  11. Vychladnutú kakaovú hmotu primiešame k maslu.
  12. Dobre vyšľaháme a môžme pridať po kvapkách, troška pomarančovej šťavy.
  13. Spravíme si čokoládovú polevu, ktorú pripravujem zo 100 g varovej čokolády a 70g masla, pridám ešte jednu lyžičku oleja a roztopím vo vodnom kúpeli.
  14. Na cesto natrieme hotovú plnku a polejeme polevou. (Polevu som tak dala, že som naliala na stred koláča a otáčala plechom aby sa všade roztiekla) A necháme v chladničke stuhnúť a potom horúcim nožom pokrájame.
  15. A tortička k narodeninám, pre dcérku:))
  16. A ešte rozpis surovín na tortu: 7 žľtkov, 28dkg práškového cukru, z 1 pomaranča kôra a šťava, z 1/2 citróna kôra a šťava, 22dkg hrubej múky, sneh zo 7 bielkov....plnka tá istá a môže sa spraviť namiesto čokoládovej polevy, pomarančová. Dobrú chuť!