Vyšpekulované keksy (fotorecept)
Autor receptu: elixir
Recept mám z Vegan kochen, so klappt die Umstellung. V knihe sú nazvané Spekulatius-Kekse. Toto sú však pravé Spekulatius, a tak som nechcela nazvať tieto keksy rovnako. To im však neuberá na chuti. Sú chrumkavé a zároveň mäkké, zrejme aj kvôli pomerne veľkému množstvu cukru.
8 porcií |
15 minút príprava |
12 minút na 180 °C |
Postup
- Prichystáme ryžovú múku (ak takú nemáme, pomelieme ryžu, či ryžové vločky), pomelieme cukor.
- Do misky nachystáme všetky sypké suroviny aj s koreniami a dobre premiešame.
- Pridáme alsan a vypracujeme tuhšie cesto. (Kto uprednostňuje tuky živočíšneho pôvodu, nech siahne po masle.)
- Následne pridáme aj javorový sirup a vypracujeme lepivé cesto, ktoré potom dáme na hodinu do chladničky.
- Plech vyložíme papierom na pečenie, rúru vyhrejeme na 180°C.
- Z vždy dvoch lyžíc cesta tvarujeme keksy, medzi nimi necháme cca 2,5 cm odstup. (Počas pečenia zväčšia svoj priemer a trošku narastú.)
- Pečieme, pokým keksy na okrajoch chytia zlatohnedú farbu (cca 12 min).
- Necháme vychladnúť a potom už len dobrú chuť.