Vyšpekulované keksy (fotorecept)

Autor receptu: elixir

Recept mám z Vegan kochen, so klappt die Umstellung. V knihe sú nazvané Spekulatius-Kekse. Toto sú však pravé Spekulatius, a tak som nechcela nazvať tieto keksy rovnako. To im však neuberá na chuti. Sú chrumkavé a zároveň mäkké, zrejme aj kvôli pomerne veľkému množstvu cukru.

8
porcií
15 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Prichystáme ryžovú múku (ak takú nemáme, pomelieme ryžu, či ryžové vločky), pomelieme cukor.
  2. Do misky nachystáme všetky sypké suroviny aj s koreniami a dobre premiešame.
  3. Pridáme alsan a vypracujeme tuhšie cesto. (Kto uprednostňuje tuky živočíšneho pôvodu, nech siahne po masle.)
  4. Následne pridáme aj javorový sirup a vypracujeme lepivé cesto, ktoré potom dáme na hodinu do chladničky.
  5. Plech vyložíme papierom na pečenie, rúru vyhrejeme na 180°C.
  6. Z vždy dvoch lyžíc cesta tvarujeme keksy, medzi nimi necháme cca 2,5 cm odstup. (Počas pečenia zväčšia svoj priemer a trošku narastú.)
  7. Pečieme, pokým keksy na okrajoch chytia zlatohnedú farbu (cca 12 min).
  8. Necháme vychladnúť a potom už len dobrú chuť.