Slané koláče
Vysmážané kúsky cesta s kôprom (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Kysnuté slané cesto s čerstvým kôprom.
Postup
- Potrebujeme jeden poriadny zväzok kôpru. V záhrade mám teraz už väčši kôpor, a preto som tie mladé vetvičky oblámala dole zo spodnej stonky. Ďalej si na malé kocky pokrájame 2 menšie zemiaky, ktoré uvaríme celkom do mäkka a necháme potom na vlažné vychladnúť. Následne ich dobre popučíme a aj kôpor si nakrajame na drobno..
- V jednej miske si najprv s múkou premiešame 2 kl soli. Potom pridame kôpor a lyžicou ho v múke tiež dobre premiešame. Následne pridáme ešte vlažné zemiaky, ktoré poriadne rozdrobíme v celej múke. Nakoniec dáme 3 pl jogurtu a vo 3 dl vlažnej vode rozmiešané kvasnice + 1 kl cukor. Tých zvyšných cca 0,75 dl pridávame postupne, ako múka pije. Vypracujeme polomäkké, lepkavé cesto. Pomocou múky ho iba napravíme do bochníka, už ho nemiesime! Poprášime ho múkou a necháme 1 h na teplejšom mieste nakysnúť..
- Nakysnuté cesto vyklopime na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na hrúbku cca 8 mm a pokrájame na väčšie štvorce.
- Kúsky cesta napokon z oboch strán vysmážame v dostatočnom množstve oleja. Vysmážané ukladáme na kuchynský papier, aby odsal prebytočny tuk. Ja som ich po upečení z jednej strany vždy aj troška osolila.
- Cesto je vďaka zemiakom ešte mäkšie než obvykle a kôpor mu dodá výbornú chuť :-) Je to vlastne niečo na spôsob lángoša, len s čerstvým nakrájaným kôprom. Hodí sa ako príloha k polievkam, ale aj takto samotné je velmi chutné :-)
Dobrú chuť..