Vysmážaná treska s kokjtejlsósom

Autor receptu: zemo

Tri vety o islandskej kuchyni. 1. Jej základom je rybacie a jahňacie mäso. 2. Islandania zásadne krájajú cibuľu na mesiačiky a obľubujú kari korenie. 3. Neviete mi niekto povedať nekrájajú ako my a prečo práve hore na severe boduje kari?

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Určite chcete najprv vedieť, čo je to ten kokjtejlsós. Ešte vám to nepoviem, lebo ho zatiaľ nepotrebujeme. Najprv si v osolonej vode uvaríme tresku. Takých 5 až 7 minút.
  2. Ani teraz ešte nepotrebujeme kokjtejlsós. Vajcia rozšľaháme s mliekom a múkou. Do cestíčka namáčame rybu, ktorú ešte obalíme v strúhanke.
  3. Na kokjtejlsós stále času dosť. Rybu vysmažíme v oleji s kúskom masla. Cibuľu nakrájame na mesiačiky, orestujeme na zvyšku masla a navrstvíme na vysmaženú rybu. Všetko necháme pod pokrievkou asi 8 min. Zaujal ma tento čas a keďže sa koktavo doruzumiem kuchynskou islandčinou, pýtal som sa na to niekoľkých tamojších gastrohistorikov. Nikto z nich však nevedel prečo práve 8 minút, ani prečo cibuľu krájajú iba na mesiačiky a prečo ju kladú na rybu. Asi aby zmäkla a jej chuť sa prepojila s treskou. Skôr však, že nemajú čo robiť za dlhých polárnych nocí a nejako musia zabiť čas.
  4. A došlo na koktejlsós: ten zázrak vznikne zmiešaním kečupu s majonézou a bielym korením. Polejeme zázrakom rybku a podávame s varenými zemiakmi. Gott bragð, skeið Friends!