Bravčový rezeň
Vyprážaný double rezeň v jemnom župane (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Variant so strúhaným slovenským údeným oštiepkom „Liptov”, ale aj s chutou zmenou
trojobalu na konečné vyprážanie.
Konečný efekt zvýraznil kombinovaný zemiakový šalát, na ktorý som využil „zvyšky” z
poslednej Štedrej večere. Mňa podnes blaží
slastný pocit, že v tomto prevedení chutilo nielen švagrovi Lackovi a členom jeho
rodiny, ale aj susedovcom. Výhoda tohoto
postupu spočíva v jeho univerzálnosti použitia aj pre iné druhy mäsa… a predstavte si,
že manželky chválili viac ako „páni
tvorstva“!
10-12 porcií |
15 minút príprava |
6-8 minút tepelná úprava |
Postup
- Ak máte všetko vopred pripravené, nasledujúce „leporello či puzzle” je už doslova hračka! Pokrájané bravčové mäso zo stehna som vyklepal na tenké plátky, ktoré som obojstranne osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením; potom som jednu polovicu každého plátku potrel liptovskou plnotučnou horčicou a druhú pretlačeným cesnakom.
- „Horčicovú polovicu” som prikryl polplátkom mortadely,
- „ocesnakovanú” posypal strúhaným údeným oštiepkom a
- „ozdobil” kúskami znojemských uhoriek.
- Jednotlivé rezne som preložil (stačilo ½ s mortadelou chytiť medzi palec a ukazovák a „friško” preklopiť), následne zopol špáradlami a obojstranne jemne posypal hladkou múkou.
- Vajíčka som rozklepol do dvoch misiek; žĺtky zmiešal so šľahačkovou smotanou a bielky so štipkou soli vyšľahal na hustý „sneh”; na pravej polovici alobalového hárku je preosiata strúhanka zo suchej parížskej bagetky.
- Vo veľkej panvici som rozohrial emulziu zo slnečnicového oleja, bravčovej masti a masla,
- „zjednotil” vajíčkový „sneh” s vyšľahanými žĺtkami,
- zopnuté rezne zľahka obalil v strúhanke, namočil do „bielko-žĺtkovej perinky”,
- opäť „pomojkal” v strúhanke i v „perinke” a
- vypražil (asi na ½ ohreve) v tukovom trojboji (stačí krátko, tak 3-4´ na jednej strane; ak sa už okolo rezňa vytvoril červenohnedý golierik, mohol som ho obrátiť!
- Nuž a na tanieri potom porcia vyzerala takto a
- ani zemiakový žalát nebol na „zahodenie”!
- … a „balanc” dezert ani tentoraz nechýbal. Jemný Pivonkin jabĺčník, za rcp i za „nakopnutie” jej opakovane ďakujem, som tentoraz upiekol v tortovej forme a zapečený bielkový sneh na povrchu som nahradil parížskym krémom dľa vlastnej receptúry! … bars fajne! ... ta ňe?