Bravčový rezeň

Vyprážaný double rezeň v jemnom župane (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variant so strúhaným slovenským údeným oštiepkom „Liptov”, ale aj s chutou zmenou trojobalu na konečné vyprážanie. Konečný efekt zvýraznil kombinovaný zemiakový šalát, na ktorý som využil „zvyšky” z poslednej Štedrej večere. Mňa podnes blaží slastný pocit, že v tomto prevedení chutilo nielen švagrovi Lackovi a členom jeho rodiny, ale aj susedovcom. Výhoda tohoto postupu spočíva v jeho univerzálnosti použitia aj pre iné druhy mäsa… a predstavte si, že manželky chválili viac ako „páni tvorstva“!

10-12
porcií
15 minút
príprava
6-8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ak máte všetko vopred pripravené, nasledujúce „leporello či puzzle” je už doslova hračka! Pokrájané bravčové mäso zo stehna som vyklepal na tenké plátky, ktoré som obojstranne osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením; potom som jednu polovicu každého plátku potrel liptovskou plnotučnou horčicou a druhú pretlačeným cesnakom.
  2. „Horčicovú polovicu” som prikryl polplátkom mortadely,
  3. „ocesnakovanú” posypal strúhaným údeným oštiepkom a
  4. „ozdobil” kúskami znojemských uhoriek.
  5. Jednotlivé rezne som preložil (stačilo ½ s mortadelou chytiť medzi palec a ukazovák a „friško” preklopiť), následne zopol špáradlami a obojstranne jemne posypal hladkou múkou.
  6. Vajíčka som rozklepol do dvoch misiek; žĺtky zmiešal so šľahačkovou smotanou a bielky so štipkou soli vyšľahal na hustý „sneh”; na pravej polovici alobalového hárku je preosiata strúhanka zo suchej parížskej bagetky.
  7. Vo veľkej panvici som rozohrial emulziu zo slnečnicového oleja, bravčovej masti a masla,
  8. „zjednotil” vajíčkový „sneh” s vyšľahanými žĺtkami,
  9. zopnuté rezne zľahka obalil v strúhanke, namočil do „bielko-žĺtkovej perinky”,
  10. opäť „pomojkal” v strúhanke i v „perinke” a
  11. vypražil (asi na ½ ohreve) v tukovom trojboji (stačí krátko, tak 3-4´ na jednej strane; ak sa už okolo rezňa vytvoril červenohnedý golierik, mohol som ho obrátiť!
  12. Nuž a na tanieri potom porcia vyzerala takto a
  13. ani zemiakový žalát nebol na „zahodenie”!
  14. … a „balanc” dezert ani tentoraz nechýbal. Jemný Pivonkin jabĺčník, za rcp i za „nakopnutie” jej opakovane ďakujem, som tentoraz upiekol v tortovej forme a zapečený bielkový sneh na povrchu som nahradil parížskym krémom dľa vlastnej receptúry! … bars fajne! ... ta ňe?