Vyprážané cuketovo-syrové guľôčky so sezamom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Už som pridala recept na Vyprážaný syr bez obaľovania, 09.02.2012, tento recept som vzala ako základ, k surovinám som pridala nastrúhanú cuketu, vytvarovala som z masy guľôčky, ktoré som obalila v strúhanke so sezamom a vypražila. Vznikli syrovo - cuketové guľôčky vynikajúcej chuti, s chrumkavým obalom na povrchu a mäkučkým hodvábnym vnútrom, pričom ani tu syr nevytiekol, ale zmes pekne spojil.

4
porcie
15 minút
príprava
5 + 5 minút
na 100 °C

Postup

  1. Do misy som nastrúhala syr Gouda na slzičkovom strúhadle.
  2. Nastrúhala som aj cuketu.
  3. Pridala som prelisovaný cesnak, soľ,...
  4. ...prášok do pečiva,čerstvo mleté čierne korenie,...
  5. ...vaječný bielok,...
  6. ...všetko som spolu zmiešala a strúhankou som zmes zahustiila....
  7. ...na tvarovateľné cesto.
  8. Zo zmesi som vytvarovala jemne naolejovanými rukami guľôčky o veľkosti asi tenisovej loptičky a tesne pred vložením do rozpáleného oleja som ich ešte obalila v strúhanke zmiešanej so sezamovými semienkami.
  9. Vypražila som ich z jednej...
  10. ...i druhej strany do červena a do chrumkava.
  11. Vypražené cuketovo-syrové guľôčky som dala na kuchynskú papierovú utierku odsať z prebytočného tuku.
  12. Podávala som ich horúce na listoch hlávkového šalátu so cherry paradajkami, ako príloha boli varené nové zemiaky a jogurtová tatárska omáčka.
  13. záber zblízka: Na obrázku dobre vidno mäkkučké vnútro s cuketou a rozpusteným syrom, na povrchu s chrumkavou sezamovou kôrčičkou, sú to guľôčky výbornej chuti, ich príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, je to príjemná letná večera alebo ľahký chutný obed. U nás doma mali veľký úspech, vrelo odporúčam vyskúšať aj Vám, potešíte svojich blízkych niečím novým a veľmi chutným :-)