Pistáciový cheesecake

Vynikajúci pistáciový cheesecake (fotorecept)

Autor receptu: dorenika

Tento môj koláč vyhral druhé miesto v miestnej súťaži. Náš obľúbený a hlavne jednoduchý.

8
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme pistáciové maslo. 180 g olúpaných pistácii dáme na 5 minút opražiť do rúry vyhriatej na 200 °C. Ešte horúce ich presypeme na utierku a uterákom ich šúchame a tlačíme, aby tá hneda tenká šupka z nich zišla dole. Čím menej šupky, tým menej horké bude maslo. Ešte teplé ich rozmixujeme. Pridáme po lyžičkách vodu, a mixujeme v intervaloch dokým sa neuvoľnia oleje a vznikne maslo. Keď je to hotové, vyzerá to ako arašidové maslo.
  2. Korpus: Maslové keksy rozmixujeme na prášok. Zmiešame s roztopeným maslom a vypracujeme na cesto. Tortovú formu vytrieme maslom a sušienkové cesto uložíme v tenkej vrstve na spodok a po stranách formy. Dáme piecť na 180 °C na 10 minút.
  3. Plnka: Elektrickým šľahačom vyšľaháme syr (musí byť izbovej teploty), med a nastrúhanú kôru z citróna do hladka. Pridáme pripravené pistáciové maslo a vyšľaháme dohladka. Pridáme kyslú smotanu, soľ a vanilku a vyšľaháme. Keď pečiem pre nás, tak tam nedávam farbivo, do súťaže som ale pridala zelene farbivo, aby bolo jasné, že ide o pistácie. Pridáme vajcia a šľaháme.
  4. Plnku nalejeme na predpečený sušienkový korpus vo forme a dáme do rúry piecť na 160 °C. Tu ide skôr o konzistenciu ako čas. Po 15 minútach skontrolujeme a jemne potrasieme. Pečieme dokým kraje sú husté a stred sa chvie. Veľmi odporúčam cheesecake neprepiecť.
  5. Náš syn Dorian a ja s koláčikom na súťaži.