Makový závin
Vynikajúci makovník (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Kysnutý dobrý makovník, ktorý sa u nás veľmi rýchlo zje.
12 porcií |
35 - 40 minút na 200 °C |
Postup
- Do malej misky dáme droždie, asi 1 dl vlažného mlieka, 1 malú lyžičku cukru, lyžičku múky a necháme 15 minút postáť, kým vzíde kvások. Zvyšné ingrediencie na cesto zmiešame vo väčšej mise, prilejeme kvások a vymiesime hladké cesto. Necháme ho nakysnúť, kým cesto nezdvojnásobí objem, trvá to tak 45 minút.
- Potrebujeme tieto ingredencie (všetko som nefotila).
- Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme ho, posypeme mletým makom zmiešaným s cukrom a polejeme rozpusteným maslom. Zavinieme do tvaru závinu a potrieme vajcom rozmiešaným s mliekom. Závin položíme na plech (ja som ho vyložila alobalom) a necháme podkysnúť asi tak 15 minút.
- Upečieme ho v rozohriatej rúre na 200 stupňov 35 - 40 minút. Upečený makovník necháme chvíľu vychladnúť a posypeme ho práškovým cukrom. Pokrájame ho na kúsky.
- Je vynikajúci.