Makový závin

Vynikajúci makovník (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Kysnutý dobrý makovník, ktorý sa u nás veľmi rýchlo zje.

12
porcií
35 - 40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do malej misky dáme droždie, asi 1 dl vlažného mlieka, 1 malú lyžičku cukru, lyžičku múky a necháme 15 minút postáť, kým vzíde kvások. Zvyšné ingrediencie na cesto zmiešame vo väčšej mise, prilejeme kvások a vymiesime hladké cesto. Necháme ho nakysnúť, kým cesto nezdvojnásobí objem, trvá to tak 45 minút.
  2. Potrebujeme tieto ingredencie (všetko som nefotila).
  3. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme ho, posypeme mletým makom zmiešaným s cukrom a polejeme rozpusteným maslom. Zavinieme do tvaru závinu a potrieme vajcom rozmiešaným s mliekom. Závin položíme na plech (ja som ho vyložila alobalom) a necháme podkysnúť asi tak 15 minút.
  4. Upečieme ho v rozohriatej rúre na 200 stupňov 35 - 40 minút. Upečený makovník necháme chvíľu vychladnúť a posypeme ho práškovým cukrom. Pokrájame ho na kúsky.
  5. Je vynikajúci.