Východniarsky podlistník a nalešniky (fotorecept)
Autor receptu: alexdidi
Spomínam na kachľovú pec u babičky, kde sa piekol chlieb, koláče, ale i tzv. podlistník, t.j. cesto ako na zemiakové placky alebo haruľu pečené v rúre na kapustných listoch.
4 - 6 porcie |
20 minút príprava |
60 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si plech na pečenie, potrieme masťou a uložíme naň kapustné listy.
Zemiaky nastrúhame nie celkom na jemno, dáme na sitko a dobre vytlačíme vodu zo zemiakov do misy pod sitkom. Necháme chvíľu postáť, vodu zlejeme a škrób vrátime k zemiakom. Pridáme nastrúhanú cibuľu, pretlačený cesnak, múku, majoránku, soľ, mleté čierne korenie, rascu a kyslú smotanu.
- Pripravené zemiakové cesto rozložíme na kapustné listy a dáme piecť do vyhriatej rúry.
- Po pol hodine pečenia potrieme povrch roztopenou masťou a pečieme ďalších 30 minút.
- Porežeme a podávame s hustou kyslou smotanou a mliekom.
- Z tohto cesta som robila aj placky-nalešniky na suchej platni. Niekedy sa robili priamo na šporáku. Z oboch strán upečieme do zlatista.
- Po upečení hneď, ešte horúce potierame surovým maslom.
- Podávame tiež s hustou kyslou smotanou a kyslým mliekom.
- Máme radi tieto placky, lebo nie sú tak nasiaknuté masťou a maslo im dodá lahodnú chuť.