Voňavé a prudkojedlé pečené papriky podľa Anyny Bachčevan (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Ďalšia z pôvabných spomienok na mladé letá. Na Bachčevanovcov - Bulharov, milých susedov, vzácnych rodinnných priateľov z Barčianskej pod Šibenou horou v mojich rodných Košiciach. Brat Imrich sa narodil v marci r. 1950 a ešte ako kotňak v rozbehu, nevedel poriadne vyslovovať, pomenoval milú pracovitú Ilonkanéni (teta Helenka) po svojom – Anyny. Varila vynikajúco, chutne a zdravo. Aj tento jednoduchú letný rcp je toho vďačným dôkazom. Tieto papriky obohatia Váše menu. Skúste, určite neoľutujete!
3 porcie |
20 minút príprava |
7 minút tepelná úprava |
Postup- papriky umyjeme pod tečúcou studenou vodou a utierkou osušíme; uložíme na veľkú suchú panvicu (alebo, v prípade plynových šporákov, na kovovú platňu) a dôkladne, po všetkých stranách, či ak chcete dookola, opečieme; nebojte sa, smelo a odvážne – trvá to 5 ÷ 7´, podľa veľkosti paprík!
- ak sú papriky na jednej strane čierne a samý pľuzgier, pomocou kuchyňských kliešti ich postupne obraciame a pečieme ďalej.
- ak sú poriadne opečené a čierne ako duša bezbožníka, preložíme ich do plastového vrecúška, dobre uzatvoráme a necháme 12 ÷ 15´ aby sa „dusili“ vo vlastnej pare => ľahšie sa bude oddeľovať spálená koža.
- vlastnou parou uvoľnená koža sa ľahko lúpe, ale paprikové mäsko páli ako čertov dych!
- olúpané papriky rozložíme na pomocný tanier, dôkladne ich osolíme a zľahka položíme na rozprestretú hrubú (PHM - polohrubú) múku po obidvoch stranách.
- na druhú rozohriatu panvicu nalejeme 3 ÷ 4 PL ololeja a na horúcom opečieme osolené a múkou zľahka osypané papriky, obojstranne, do zlatohneda.
- tak, a voňavá, zdravá a ľahkostráviteľná dobrota je pripravená na maškrtenie;
- braček Imrich – Čiňu – bol na vyprážané kuriatka (a platí to podnes), no ja a mamka Aňuci, by sme túto dobrotu nevymenili za žiadne mäso sveta!!!
Servírovanie: ja to mám rád iba tak, bez ničoho, in natúra a milú papriku zjem aj s jaderníkom (ten chutí ako baklažán), ale môže sa podávať s bielym chlebíkom, rohlíkom, baquett_ou, poliata horúcim maslom, alebo ako viacbojový tanier s vyprážaným karfiólom, či syrom, či oštiepkom v šunke, či baklažánom, s novými zemiakami s maslom a petržlenovou vňaťou, ...! Iniciatívam sa medze nekladú & proti gustu žiaden dišputát!
|