Vodové žemle (fotorecet)

Autor receptu: iva63

úplne jednoduché a veľmi rýchle žemle-:) netreba robiť žiadny kvások...

6
porcií

Suroviny

Postup

  1. všetky suroviny ako sú uvedené v rozpise receptu dáme do misky...hákmi miesime cesto,ktoré musí byť hladké a pružné...prikryjeme ľanovou utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť...cesto musí zdvojnásobiť svoju veľkosť
  2. po vykysnutí cesto premiestnime na dosku..múčiť nemusíme, je veľmi poddajné a pružné
  3. rozdelíme na 6 dielov
  4. každý diel spracujeme tak, že dlaňou stále točíme dookola, vytlačíme všetok vzduch a vyformujeme do tvaru "buchty"-:)
  5. poukladáme na plech... na spodok plechu môže byť papier, alebo fólia...znovu prikryjeme,aby nestvrdli a necháme kysnúť (asi pol hodinu, doba kysnutia je individálna, zaleží od teploty v miestnosti...)
  6. rúru predhrejeme na 200 stupňov...prekrojíme žemle nožíkom do tvaru kríža, potrieme slanou vodou, posypeme ľubovolne...ja som použila hrubozrnnú soľ a kmín...necháme kysnúť neprikryté tak dlho pokiaľ sa nám rúra dostatočne vyhreje
  7. vykysnuté žemle vložíme do rúry, pečieme pri teplote 200stupňov asi 40 minút...doba pečenia záleží od typu rúry!(dala som plech na druhú mriežku zo spodu, nakoľko som použila fóliu na pečenie...keby som dala plech na strednú mriežku, tak by neboli kvôli folii dostatočne zo spodu prepečené!)
  8. upečené žemle vytiahneme z rúry
  9. uložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť
  10. žemle sú veľmi chutné...skladujem ich voľne zabalené v ľanovej utierke
  11. takto vyzerajú v reze
  12. prajem vám dobrú chuť!