Višňový rez (fotorecept)
Autor receptu: sdb
Keďže máme prebytok ovocia a mraznička očakáva další nával, drobné ovocie si hľadalo využitie. Z originálneho receptu veľa neostalo, ale nový je tie skvelý!
30 porcií |
40 minút príprava |
20 minút na 190 °C |
Postup
- Recept je na veľký plech koláčov, cca 30 ks 4x4 cm. Použiť môžeme akékoľvek drobné ovocie podľa chuti alebo dostupnosti (upravíme množstvo cukru v rozvarenom ovocí podľa jeho sladkosti a toho, ako to máme radi).
Rozohrejeme rúru na 190°C (teplovzdušná stačí okolo 175°C). Pripravíme si navážené a odmerané suroviny na cesto, aby sme ich mohli postupne zašľahať do cesta. Plech naolejujeome a vysypeme trochou múky.
Celé vajcia rozšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Postupne prišľaháme mlieko, olej, citrónovú kôru a múku s kypriacim práškom. Vysypeme na plech a vložíme do rúry na 20 cca minút.
- Ovocie vysypeme do hrnca a privedieme k varu.
- V malom množstve šťavy z rozvareného ovocia rozmiešame pudingy a želatínu a ešte minútu povaríme za stáleho miešania (inak vykypí, ako mne :) ).
- Vylejeme na hotové cesto a necháme dobre vychladnúť.
- Pred podávaním ozdobíme mascarpone vymiešaným s vanilkovým cukrom a ovocím.
Do cesta môžeme primiešať podľa toho, ako máte cesto radi mleté orechy, aby bolo sýtejšie (50 – 100g), prípadne pridať citrónovú šťavu aby bolo ľahšie (do 100ml) alebo kakao pre výraznejšiu kombináciu s višňami.
Zdobiť možno aj šľahačkou, či natrieť vrstvu Mascarpone na celý povrch koláča a posypať kakaom, Grankom, orechami, etc.