Višňové košíčky

Višňové košíčky s griotkovým krémom

Autor receptu: hame

12
porcií
45 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejte do misy a pridajte nakrájané kocky studeného masla. Zmiešajte, pridajte žĺtok, soľ, dve polievkové lyžice studenej vody a prepracujte. Zabaľte cesto do fólie na potraviny a nechajte ho pol hodiny chladiť v chladničke.
  2. Cesto rozdeľte na malé kúsky a tie pomocou prstov natlačte do formičiek na košíčky. Pečte 15-20 minút v rúre predhriatej na 180 stupňov. Ešte teplé košíčky vyklepnite z formičiek a s naplnením počkajte, kým úplne vychladnú. Najlepšie do druhého dňa.
  3. Na prípravu krému rozdeľte mlieko na dve polovice. Prvý diel nalejte do hrnčeka a rozmiešajte v ňom najprv žĺtky a potom pudingový prášok. Zvyšné mlieko oslaďte a dajte variť. Až začne vrieť, prilejte žĺtky s pudingom a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Trvá to 2-3 minúty. Potom nechajte úplne vychladnúť, len chvíľkami premiešajte, aby sa na povrchu krému nevytvorila zaschnutá vrstva. Keď bude pudingový základ studený, presuňte ho do šľahača. Pridajte zmäknuté maslo, griotku a vyšľahajte na hladký krém.
  4. Na dno každého košíčka dajte lyžičkou malý kopček višňovej ovocnej zmesi a na ňu cukrárskym kornútkom ozdobne nastriekajte griotkový krém. Posypte čokoládovými ozdobami alebo po zatuhnutí potrite polevou. Uchovávajte v chlade.