Višňové dužiny

Autor receptu: dry

Višnňvé dužiny robievala maja mama a piekla s nimi fantastické buchty, alebo šatôčky.

Suroviny

Postup

  1. Višne odstopkujeme, umyjeme a vykôstkujeme (môžete použiť odkôstkovač). Vykôstkované višne zmiešame s cukrom a dáme variť. Po dosiahnutí bodu varu stlmíme príkon tepla, aby sa višne varili pomali. Varíre asi 40 minút. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú.
  2. Ešte za horúca dužiny oddelíme od šťavy, šťavu nevytláčame a dáme do zaváraninových fliaš, uzatvoríme vekom a necháme vychladnúť.
  3. Šťavu nalejeme do sklenených fliaš, zazátkujeme a necháme vychladnúť. Konzumujeme ako ovocný sirup riedený vodou.
  4. Na prípravu takýchto dužín, môžeme použiť i čerešne, alebo višňo-čerešne. Višňové dužiny plníme do kysnutého cesta ako buchty, šatôčky alebo do lístkového cesta. Zaručene vám nevytečú a chuťove sú fantastické.