Vianočný veniec (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Tento koláč sa s rôznymi obmenami u nás pečie na každé Vianoce.

6
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Minimálne jeden deň pred pečením si hrozienka a orechy namočíme v rume.
  2. Na druhý deň si zamiesime cesto. Do vlažného mlieka pridáme cukor a kvasnice a necháme vzísť kvások. Do misky si preosejeme múku, pridáme prášok do pečiva, štipku soli, zmäknuté maslo a vypracujeme pevné cesto
  3. necháme uzavreté, alebo prikryté kysnúť asi tak jednu hodinku
  4. vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme do obdĺžnika. Namočenú zmes orechov a hrozienok necháme na sitku odkvapkať a potom rozvrstvíme na cesto. Pridáme kandované ovocie, ja som pridala kandované višne, a zavinieme po dĺžke. Valec ešte pošúľame aby sme vytlačili vzduch a aby bol valec rovnomerne hrubý
  5. a vložíme ho do pripravenej formy, vrch mierne utlačíme a vyrovnáme
  6. necháme asi pol hodinu nakysnúť
  7. a dáme piecť na 180°C asi na 40 - 45 minút
  8. upečený veniec vyklopíme na mriežku a necháme celkom vychladnúť.
  9. pripravíme si polevu: bielok, cukor, citrónovú šťavu šľaháme ručne alebo mixérom až nám vznikle tuhá, lesklá, biela hmota
  10. citrónovú polevu nalejeme na veniec tak, aby stekala nerovnomerne a budila dojem snehovej prikrývky :-)
  11. Nakoniec veniec ozdobíme vianočnými motívmi
  12. a môžeme podávať, napríklad ku raňajšej kávičke :-)