Vianočný veniec (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Tento koláč sa s rôznymi obmenami u nás pečie na každé Vianoce.
6 porcií |
20 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Minimálne jeden deň pred pečením si hrozienka a orechy namočíme v rume.
- Na druhý deň si zamiesime cesto. Do vlažného mlieka pridáme cukor a kvasnice a necháme vzísť kvások. Do misky si preosejeme múku, pridáme prášok do pečiva, štipku soli, zmäknuté maslo a vypracujeme pevné cesto
- necháme uzavreté, alebo prikryté kysnúť asi tak jednu hodinku
- vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme do obdĺžnika. Namočenú zmes orechov a hrozienok necháme na sitku odkvapkať a potom rozvrstvíme na cesto. Pridáme kandované ovocie, ja som pridala kandované višne, a zavinieme po dĺžke. Valec ešte pošúľame aby sme vytlačili vzduch a aby bol valec rovnomerne hrubý
- a vložíme ho do pripravenej formy, vrch mierne utlačíme a vyrovnáme
- necháme asi pol hodinu nakysnúť
- a dáme piecť na 180°C asi na 40 - 45 minút
- upečený veniec vyklopíme na mriežku a necháme celkom vychladnúť.
- pripravíme si polevu: bielok, cukor, citrónovú šťavu šľaháme ručne alebo mixérom až nám vznikle tuhá, lesklá, biela hmota
- citrónovú polevu nalejeme na veniec tak, aby stekala nerovnomerne a budila dojem snehovej prikrývky :-)
- Nakoniec veniec ozdobíme vianočnými motívmi
- a môžeme podávať, napríklad ku raňajšej kávičke :-)