Slaný koláč

Vianočný stromček z lístkového cesta (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

25 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Jedno lístkové cesto na pracovnej doske rozvinieme.
  2. Plát cesta potrieme pestom, posypeme nastrúhaným syrom, navrch položíme druhý plát rozrolovaného lístkového cesta.
  3. Zo spodnej časti naplneného cesta odkrojíme dva štvorce tak, aby vznikol tvar kmeňa stromu. Z vrchných zhruba dvoch tretín odrežeme z každej strany trojuholník, aby vznikol stromček. Korunu jedličky z každej strany narežeme asi 2 cm široké pásiky.
  4. Narezané pásiky špirálovito každý zvlášť skrútime.
  5. Z kúska zvyšného naplneného cesta vykrojíme hviezdičku, ktorú umiestnime na špic stromčeka.
  6. Povrch cesta potrieme žĺtkom, ozdobíme polovičkami prekrojených paradajok, rozmarínom, čiernymi olivami a mandľami. Preložíme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C pri teplovzdušnom režime asi 20 minút.
  7. Zvyšné naplnené cesto nakrájame na pásiky a poskrúcame. Takto pripravené tyčinky potrieme žĺtkom a dáme piecť na 180 °C asi na 10 minút.