Vianočné guľky do papuľky
Autor receptu: cokomilka
Čokoládové bonbóny s ľahkou a rýchlou prípravou. Ak máme nachystané všetky ingrediencie, ide výroba vianočnej bonboniéry veľmi rýchlo.
33 porcií |
30 minút príprava |
4 minút na 100 °C |
Postup
- Pripravíme si všetky zložky, nasekáme orechy, nalámeme čokoládu, premyjeme hrozienka a vložíme ich do malého množstva koňaku. Pripravíme bain mairie - kúpeľ. Keď začína voda pod ohňovzdornou sklenenou miskou vrieť, vložíme do nej polovicu čokolády a polovicu masla. Rozmiešavame. Keď je masa čokolády roztopená a hladká bez hrudiek, vsypeme do nej polovicu orieškov a hrozienok. Premiešame. Vyložíme z bain mairie, necháme najväčšiu horúčavu ochladiť.
- Z teplej masy formujeme dvoma čajovými lyžičkami kôpky čokolády, môžu byť i menej pravidelné. Vkladáme ich do vopred rozložených papierových košíčkov na podnose. Pracujeme rýchlo, aby nám predčasne nestuhla čokoládová hmota.
- Ten istý postup použijeme na druhú polovicu čokolády a masla. Do tejto masy dáme sekané pistácie a sušené brusnice. Dochutíme štipkou čili a lyžičkou koňaku, v ktorom sme mali naložené chvíľku hrozienka. Všetky guľky posypeme alebo celé obalíme v strúhanom kokose. Celkové množstvo surovín vyjde na 33 vianočných guliek. Držíme v chlade.
Ak sa nám zdá hmota riedka, zahustíme ju kakaom a prevaríme chvíľku.
To preto, že hmota čokolády musí byť formovateľná a neliať sa.
jedlo je bez pridania cukru. Guľky sú jemne horkasto- sladké. Sladkú chuť získajú z brusníc a hrozienok.