Vianočná marcipánová bábovka (fotorecept)

Autor receptu: nikola166

Marcipán, orechy, rum, čokoláda :) Nemám čo dodať....

6
porcií
60 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na cesto si pripravíme múku, kryštálový cukor, maslo, vajíčka, štipku soli.
  2. Mlieko zohrejeme so smotanou a rozdrobíme doň droždie.
  3. Suché prísady zmiešame a nalejeme doň kvások. Spracujeme na cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť aspoň polhodinu.
  4. Pripravíme si suroviny na plnku.
  5. Čokoládu posekáme, orechy pomelieme, marcipán nakrájame na kocky. Pridáme aj rum a práškový cukor.
  6. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, natrieme plnkou a zvinieme.
  7. Vložíme do väčšej bábovkovej formy a potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku. Necháme ešte chvíľu podkysnúť, znova potrieme žĺtkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C. Teplotu po chvíli trochu znížime asi na 180 °C a pečieme 40 až 50 minút. Po 30 minútach som povrch prikryla alobalom.
  8. Po upečení vyklopíme z formy, pocukrujeme a preložíme na tácku. Do prostriedku dáme vetvičky z ihličnanu, drobné ozdoby, stužku, prípadne dlhú vianočnú sviečku.
  9. Dobrú chuť :)