Vianočná marcipánová bábovka (fotorecept)
Autor receptu: nikola166
Marcipán, orechy, rum, čokoláda :) Nemám čo dodať....
6 porcií |
60 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Na cesto si pripravíme múku, kryštálový cukor, maslo, vajíčka, štipku soli.
- Mlieko zohrejeme so smotanou a rozdrobíme doň droždie.
- Suché prísady zmiešame a nalejeme doň kvások. Spracujeme na cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť aspoň polhodinu.
- Pripravíme si suroviny na plnku.
- Čokoládu posekáme, orechy pomelieme, marcipán nakrájame na kocky. Pridáme aj rum a práškový cukor.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, natrieme plnkou a zvinieme.
- Vložíme do väčšej bábovkovej formy a potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku. Necháme ešte chvíľu podkysnúť, znova potrieme žĺtkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C. Teplotu po chvíli trochu znížime asi na 180 °C a pečieme 40 až 50 minút. Po 30 minútach som povrch prikryla alobalom.
- Po upečení vyklopíme z formy, pocukrujeme a preložíme na tácku. Do prostriedku dáme vetvičky z ihličnanu, drobné ozdoby, stužku, prípadne dlhú vianočnú sviečku.
- Dobrú chuť :)