Vianočka ako obláčik (fotorecept)
Autor receptu: lyduss
Receptík mám od svojho drahého, ktorý túto vianočku jedol u svojej bývalej a tak mu
zachutila, že si vypýtal recept. Ja som ho náhodou našla v jeho stole a tak som skúsila
napiecť podľa neho aj ja a odteraz iný recept na vianočku už ani nehľadám :-)
Prvý raz som ju skúšala práve na Vianoce a výborne si na nej pochutila celá rodina - s
maslom, džemom, nutelou alebo bez všetkého, taká vláčna, mäkučká a nadýchaná sa dá
jesť aj bez prílohy :-)
20 (okrem kysnutia) minút príprava |
15-20 minút na 220 °C |
Postup
- Z mlieka, droždia a lyžičky cukru si zarobíme kvások a necháme chvíľu postáť. Treba si však dať pozor, aby mlieko nebolo príliš horúce, aby sa nám neznehodnotilo droždie, potom by nám vianočka tak pekne nenakysla (z vlastnej skúsenosti :-) ).
Zatiaľ si pripravíme do misy múku, zvyšný cukor, soľ, vajcia, roztopené maslo, prípadne hrozienka. Primiešame kvások a vymiesime cesto, ktoré prikryté necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí objem (približne pol hodinu, závisí od teploty prostredia).
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozdelíme na 4 časti, ktoré vytvarujeme do dlhých valčekov a zapletieme vianočku.
- Vianočku opatrne prenesieme na pekáč. Potrieme zvyšným rozšľahaným vajíčkom, posypeme makom alebo plátkami mandlí a necháme ešte 15 minút postáť.
- Pečieme pri teplote 220 stupňov 15-20 minút krásne dohneda.
Takto upečená vianočka, dobre zakrytá, vydrží mäkučká a nadýchaná aj 3-4 dni (ak sa dovtedy nezje :D ).