Veľkonočný pletenec

Autor receptu: redakcia

20 ks
porcií
120 minút
príprava
40-45 minút
na 170-180 °C

Suroviny

Postup


  1. Z trochy mlieka, cukru, múky a droždia pripravíme kvások. Po vykysnutí pridáme múku so žĺtkami, roztopené maslo, soľ, citrónovú kôru, zvyšok vlažného mlieka a vypracujeme tuhšie cesto. Nakoniec posypeme hrozienkami a necháme na teplom mieste podkysnúť.

  2. V priebehu kysnutia cesto ešte raz premiešame. Potom ho vyložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na štyri diely. Z každého z troch dielov vyšúľame valček a zapletieme do vrkoča, štvrtý diel rozdelíme napoly a vyšúľame dva valčeky, ktoré prepletieme a položíme na zapletený vrkoč.

  3. Vložíme do vymastenej bábovkovej formy, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v predhriatej rúre na 170–180 °C. Po upečení vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom. Do otvoru pletenca môžeme naaranžovať vyfarbené vajíčka alebo iné veľkonočné ozdoby.