Veľkonočné kysnuté koláče (fotorecept)
Autor receptu: stacy77777
Troška pre radosť z pečenia....Inšpirácia z bulharskej FB stránky RECEPTI, áno,takto sa píše.... Tu sa vážne fantázii medze nekladú.
24 porcií |
120 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Z trocha cukru,droždia a vlažného mlieka necháme vzísť kvások,pridáme k múke a ostatným surovinám a vymiesime cesto,necháme vykysnúť asi hodinku.
- Vykysnuté cesto vyklopíme, rozdelíme na 6 častí približne rovnakých, malé množstvo cesta oddelíme na zdobenie pásikmi.
- Dve časti vyvaľkáme,potrieme roztopeným maslom,posypeme škoricovým cukrom,porozkladáme tenké plátočky jabĺk.
- Ztočíme do bochníkov a uložíme do stredu plechu.
- Dozdobíme pásikmi.
- Všetky ostatné vyvaľkané cestá potrieme roztopeným maslom,posypeme hrubšie škoricovým cukrom,ztočíme do závinov. Jeden prekrojíme po dĺžke,ostatné nakrájame na kolieska.
- Závin prekrojený po dĺžke poztáčame a ovinieme okolo stredového bochníka.
- Konce zo závinov odrojíme,urobíme maličké guľky,obalíme v mletom maku na dozdobenie.
- Potom už len poukladáme malé kolieska cesta podľa vlastného vkusu.
- Dozdobíme v maku obalenými guľkami, na tvrdo uvarenými vajíčkami a potrieme rozšľahaným žĺtkom,do ktorého sme pridali olej a vodu.
- Necháme ešte pol hodinky pokysnúť, pečieme na 180°c približne 35minút. Samozrejme,podľa rúry,prípadne, ako je kto zvyknutý. Oba išli darom,jeden pre dcérku,druhý synovej priateľke....
- Všetkým Varecháčom i adminom prajem príjemné prežitie Veľkonočných sviatkov !!!!!!