Veľkonočná kysnutá hrudka
Autor receptu: vojna
Tento recept pochádza z východného slovenska a je môj najobľúbenejší na Veľkú noc.
30 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Mäsa uvarime a pokrájame na malé kocky. Žemle pokrájame na kocky. Z vody v ktorej sme varili mäso urobíme kvások a to tak, že rozmrvíme droždie dáme lyžicu cukru a soli, zalejeme a necháme trocha podkysnuť. Potom kváskom polejeme pokrájané žemle. Pridáme žĺtka, nakrájané mäso a nesekáme bylinky, všetko poriadne premiešame. Z bielok ušľaháme tuhý sneh a primiešame k zmesi. Ochutíme čiernym korením, muškátovým orieškom a pod. Zmes nemá byť veľmi riedka.
- Pekáč vymastíme a vysypeme strúhankou. Na takto pripravený pekáč dáme pripravenú zmes. Pečieme v rozohriatej rúre.