Veľkonočná hrudka (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Opäť tradičný veľkonočný pokrm ... :-) U nás to voláme hrudka, niekde to volajú syrek. Ja to robím na sladko, ale stretla som sa už aj s verziou na slano. Touto pochúťkou uzatváram veľkonočné varenie/pečenie :-)

Suroviny

Postup

  1. V studenom mlieku dôkladne rozmiešame vajíčka, pridáme cukor (kryštál, vanilkový), soľ a dáme variť.
  2. Hneď od začiatku musíme miešať, alebo skôr "posúvať" varešku od kraja hrnca do stredu po celom obvode hrnca, akokeby sme chceli zhŕňať všetko do stredu (dúfam, že chápete (: ). Postupne sa nám začnú vajíčka zrážať a tvoriť sa hrudky.
  3. Za stáleho "miešania" vznikne takáto hrudkovitá masa, ktorá sa pekne oddeľuje od ostatnej tekutiny.
  4. Pripravíme si nádobu, dáme do nej sitko, prekryjeme ho gázou (utierkou) a masu pomaličky lejeme do gázy (prebytočná tekutina stečie cez sitko do nádoby).
  5. Konce gázy chytíme a snažíme sa "zabaliť" hrudkovitú masu. Zaviažeme to tesne nad "hrudkou" :-)
  6. Zavesíme to na vhodné miesto (v mojom prípade dvierka kuchynskej linky), pod to položíme nádobu, do ktorej stečie prebytočná tekutina. Necháme to odkvapkávať cca 3 hodinky (z hrudky už nič nekvapká, a je pevná).
  7. Aby mala hrudka krajšiu farbu, po rozbalení ju dáme zapiecť do rúry na cca 10 minút na 200°C (nemusí byť, svokra to robila takto). Dekorácie na fotke som si priniesla z dnešnej prechádzky lesom :-)
  8. Požehnané Veľkonočné sviatky milí varecháči! :-)