Veľkonočná hrudka (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Opäť tradičný veľkonočný pokrm ... :-) U nás to voláme hrudka, niekde to volajú syrek. Ja
to robím na sladko, ale
stretla som sa už aj s verziou na slano. Touto pochúťkou uzatváram veľkonočné
varenie/pečenie :-)
Postup
- V studenom mlieku dôkladne rozmiešame vajíčka, pridáme cukor (kryštál, vanilkový), soľ a dáme variť.
- Hneď od začiatku musíme miešať, alebo skôr "posúvať" varešku od kraja hrnca do stredu po celom obvode hrnca, akokeby sme chceli zhŕňať všetko do stredu (dúfam, že chápete (: ). Postupne sa nám začnú vajíčka zrážať a tvoriť sa hrudky.
- Za stáleho "miešania" vznikne takáto hrudkovitá masa, ktorá sa pekne oddeľuje od ostatnej tekutiny.
- Pripravíme si nádobu, dáme do nej sitko, prekryjeme ho gázou (utierkou) a masu pomaličky lejeme do gázy (prebytočná tekutina stečie cez sitko do nádoby).
- Konce gázy chytíme a snažíme sa "zabaliť" hrudkovitú masu. Zaviažeme to tesne nad "hrudkou" :-)
- Zavesíme to na vhodné miesto (v mojom prípade dvierka kuchynskej linky), pod to položíme nádobu, do ktorej stečie prebytočná tekutina. Necháme to odkvapkávať cca 3 hodinky (z hrudky už nič nekvapká, a je pevná).
- Aby mala hrudka krajšiu farbu, po rozbalení ju dáme zapiecť do rúry na cca 10 minút na 200°C (nemusí byť, svokra to robila takto). Dekorácie na fotke som si priniesla z dnešnej prechádzky lesom :-)
- Požehnané Veľkonočné sviatky milí varecháči! :-)