Vareniky (fotorecept)
Autor receptu: amelie
Rusi práve vítajú Nový rok. Jedným z tradičných novoročných chodov sú vareniky. Podobajú sa našim pirohom plneným zemiakmi, akurát sa k nim podáva kyslá smotana.
Postup
- Na dosku preosejeme múku, uprostred spravíme priehlbinku a rozbijeme do nej vajce. Zmiesime a pomaly pridávame kefír alebo cmar. Vypracujeme vláčne hladké cesto.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm a necháme na doske trochu preschnúť.
Pripravíme si plnku: pokrájame cibuľu a orestujeme ju na masle dozlata. Pridáme na kolieska pokrájané zemiaky, ktoré sme predtým uvarili (ja ich varím v šupke) a trochu ich opečieme. Miešame, aby neprihoreli. Potom ich rozpučíme vidličkou a necháme vychladnúť.
- Z rozvaľkaného cesta vykrojíme kolieska.
- Do stredu koliesok dáme po lyžičke zemiakovej plnky a kolieska prehneme napoly, aby vznikli polkruhy. Ak nemáme formičku na pirohy, oblé okraje polkruhov popritláčame vidličkou, aby sa cesto spojilo a plnka nevytiekla.
- Do veľkého hrnca dáme variť vodu a medzitým urobíme vareniky z celého cesta.
- Vareniky nahádžeme do hrnca s vriacou vodou, ktorá nesmie prestať vrieť.
- Keď vyplávajú na povrch, varíme ich 5-6 minút. Občas premiešame, aby sa nezlepili.
- Hotové vareniky vyberieme z vody na podnos dierkovanou naberačkou .
- Na tanier k nim pridáme dobrú hustú smotanu. Môžete si ich ešte posypať dozlata opečenými kolieskami cibule.