Vareniky (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Rusi práve vítajú Nový rok. Jedným z tradičných novoročných chodov sú vareniky. Podobajú sa našim pirohom plneným zemiakmi, akurát sa k nim podáva kyslá smotana.

4-5
porcie

Postup

  1. Na dosku preosejeme múku, uprostred spravíme priehlbinku a rozbijeme do nej vajce. Zmiesime a pomaly pridávame kefír alebo cmar. Vypracujeme vláčne hladké cesto.
  2. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm a necháme na doske trochu preschnúť. Pripravíme si plnku: pokrájame cibuľu a orestujeme ju na masle dozlata. Pridáme na kolieska pokrájané zemiaky, ktoré sme predtým uvarili (ja ich varím v šupke) a trochu ich opečieme. Miešame, aby neprihoreli. Potom ich rozpučíme vidličkou a necháme vychladnúť.
  3. Z rozvaľkaného cesta vykrojíme kolieska.
  4. Do stredu koliesok dáme po lyžičke zemiakovej plnky a kolieska prehneme napoly, aby vznikli polkruhy. Ak nemáme formičku na pirohy, oblé okraje polkruhov popritláčame vidličkou, aby sa cesto spojilo a plnka nevytiekla.
  5. Do veľkého hrnca dáme variť vodu a medzitým urobíme vareniky z celého cesta.
  6. Vareniky nahádžeme do hrnca s vriacou vodou, ktorá nesmie prestať vrieť.
  7. Keď vyplávajú na povrch, varíme ich 5-6 minút. Občas premiešame, aby sa nezlepili.
  8. Hotové vareniky vyberieme z vody na podnos dierkovanou naberačkou .
  9. Na tanier k nim pridáme dobrú hustú smotanu. Môžete si ich ešte posypať dozlata opečenými kolieskami cibule.