Vanilkové rožky (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Vlani som piekla a aj pridala na Varechu vanilkové rožky s mandľami. Tento rok som upiekla klasické s vlašskými orechami. Aj toto vianočné pečivo podobne ako linecké nesmie chýbať na vianočnom stole.

35
porcií
15 minút
príprava
10 ručne tvar./8 vyk minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Prichystáme si potrebné suroviny.
  2. Zomelieme si orechy.
  3. Preosejeme si múku a práškový cukor, pridáme pomleté orechy, kôru z citróna a na plátky pokrájaný tuk, ja som použila heru. Vymiesime si cesto, ktoré necháme pol hodinku odpočinúť v chlade.
  4. Robila som ich dvomi spôsobmi. Prvý ručne tvarované, tak že si odkrojíme kúsok cesta, vyformujeme valček /najviac na 4 rohlíčky/ pokrájame na veľkosť akú si želáme a zohneme do tavru rohlíčka.
  5. No a upečieme v predhriatej rúre pri 180 st.C cca 10 min. /elektrická rúra/
  6. Druhý spôsob je taký, že si rozvaľkáme cesto na hrúbku cca 6 mm okrúhlou formičkou vykrojíme kruh a v ňom menší kruh, podobne ako pri lineckých kolieskach. Potom rozkrojíme napoly a vzniknú nám dva rohlíky. Tento spôsob nám zaručuje, že budeme mať rožky rovnako veľké. Tieto sú samozrejme menšie, ale ja mám rada na mise drobné pečivo.
  7. Tiež upečieme, ale tu stačí 7-8 minút, lebo sú tenšie ako ručne tvarované.
  8. Necháme trošku vychladnúť a teplé obaľujeme klasicky vo vanilkovom cukre.
  9. RADA pre čosi naviac: ak máte radí škoricu môžete zmiešať práškový cukor so škoricovým, tiež konce neobalených rožtekov namáčať v čokoládovej poleve. Takto máme z jedného receptu vlastne tri druhy.
  10. No a môžu ísť do vianoc na čakaciu listinu. Čokoládové išli do druhej dózy,aby sa nezafúľali od práškového cukru.
  11. Dobrú chuť!