Vanilkové rožky (fotorecept)

Autor receptu: ywett

Na vianoce sú aj u nás, tieto voňavé rožteky tradičné a najobľúbenejšie a takto ich každé vianoce (už vyše 20 rokov) robievam ja :-)

34 rožtekov
porcií
15 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr múku s práškovým cukrom preosejeme, pridáme maslo (je lepšie keď sa maslo pokrája na kúsky, ja som mala už vybraté skôr, tak sa nedalo)
  2. Pridáme pomleté lieskovce, vlašské orechy a vypracujeme cesto, ktoré necháme na chladnom mieste 2hod. alebo aj cez noc odpočinúť.
  3. Keď sa ide cesto spracovať, je dobré nechať cesto dôjsť do izbovej teploty. Potom spravíme malé valčeky a tvarujeme rožteky (pred spracovaním by cesto malo byť vláčne, ale nie celkom mäkké)
  4. Ja ešte dávam z cesta aj takéto hviezdičky, to je obľúbená činnosť mojej dcéry :-)
  5. Rožteky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme približne 12-15 minút.
  6. Po upečení necháme troška vychladnúť a potom obalíme ešte teplé, v práškovom cukre s vanilkou.
  7. Počula som že ak sú rožteky správne urobené, mali by sa rozpúšťať na jazyku. Prajem sladkú chuť!