Uzlíky plnené šunkou s bryndzou a slaninkou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Tieto uzlíky zvyknem robiť ako vložku do zeleninových polievok. Teraz som ich vyskúšala urobiť ako hlavné jedlo s bryndzou a slaninkou. Plnila som ich mletou údenou šunkou.

4-5
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravila som si najprv plnku. Šunkou som pomlela na elektrickom mlynčeku.
  2. K pomletej šunke som pridala vajce, petržlenovú vňať a mleté čierne korenie. Nesolila som, lebo šunka je ochutená. Vidličkou som všetko dobre premiešala a dala do chladničky. Na plnku môžete použiť čokoľvek, zeleninu, mäso a keď uzlíky robím do polievky, potriem iba v oleji zmiešané korenie, mletú papriku, stačí ich iba potrieť, zabaliť a zaviazať uzlík.
  3. Pripravila som cesto. Neudávam váhu, lebo toľko múky použijem, koľko mi prijme vajce. Treba urobiť polohusté cesto, nesmie byť tvrdé ako na rezance, lebo sa uzlíky budú lámať. Soľ pridávam do vody v ktorej vyváram uzlíky.
  4. Cesto som dobre premiesila. Napokon som musela ešte raz urobiť cesto, lebo mi zvýšila plnka.
  5. Vyvaľkala som ho.
  6. Ja nepotieram plnkou celý plát cesta. Robí sa s tým zle, lebo prsty mi celé zašpiním od plnky. Takže potieram len takú časť cesta, ktorú idem zabaliť. Prebytočnú plnku presuniem nožom na ďalší kus cesta.
  7. V prvej fáze plnku zakryjem cestom na šírku 1 cm.
  8. V druhej fáze pretočím celý kus spolu s plnkou, pri čom zarovnám plnku pod už zahnutý pás cesta.
  9. V tretej fáze pretočím cesto i s plnkou tak, aby už plnka netrčala spod pásu. Tesne za cestom pozdĺžne odkrojím celé cesto a urobím uzlík, tak ako si viažete na vreckovke. Tu ale netreba zatiahnúť uzlík, iba jemne preložiť, aby sa cesto neroztrhlo.
  10. Všetky uzlíky sa nepodarí urobiť navlas rovnaké, ale aspoň sa snažím dodržať pekný uzlík.Kde je menej plnky sú tenšie, kde som dala viac sú bacuľaté.
  11. Do vriacej vody pridám soľ a bežným spôsobom varím ako cestoviny. Tu ale keď vyjdu na vrch ešte neznamená, že sú uvarené. Varia sa kvôli uzlíku dlhšie, ochutnáte a zistíte, či sú hotové.
  12. Pokiaľ sa varili uzlíky pripravila som si na poliatie slaninku.
  13. Uzlíky som vybrala z vody a poliala som ich výpekom zo slaninky. Keďže som mala pravú bryndzu boli veľmi chutné.
  14. Na uzlíky som dala málo bryndze na foto, kvôli tomu, aby boli uzlíky viditeľnejšie. Môžte ich urobiť i s makom, orechmi a rôznymi semienkami. Posypala som ich s čerstvým kôprom. Bryndza slúži na ochutenie uzlíkov a slaninou som ich posypala