Univerzálne kysnuté cesto /na Balkáne zvané aj Ludo tjesto/

Autor receptu: eldina

čo znamená-"Bláznivé cesto"...:),v chladničke vydrží aj 7 dní..používa sa na slané , ale aj sladké jedlá z kysnutého cesta..napr.pizza,buchty,rožky,šišky,záviny atd/

Suroviny

Postup

  1. KVÁSOK::::do teplého mlieka pridať 1 PL cukru a kocku kvasníc...... nechať narásť/pozor na teplotu mlieka,aby ste nezabili kvasnice/..:))
  2. v druhej miske zmiešať obe múky a pridávať PDP-áč, cukor/3 PL/, olej a soľ..pridať jogurty a trochu premiešané vajcia..Pridať kvások a všetko dobre premiešať...
  3. ak by bolo potrebné,ešte pridať počas miesenia trochu múky,cesto dať do igelitového vrecka , vytlačiť vzduch a vrecko zauzlovať...
  4. v chladničke má stáť najmenej 4 hodiny,potom z neho pečte podľa potreby...cesto už nemusí opätovne kysnúť,ked ho budete používať......./7 dní môže stáť v chladničke/
  5. ako som spomenula v úvode-používa sa na všetko,čo sa robí z kysnutého cesta..