Tyrokafteri - τυροκαφτερή grécka nátierka z fety a papriky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Toto je veľmi obľúbená nátierka, populárna v Grécku a aj v iných krajinách, pripravuje sa
zo syra feta a pečených červených paprík, sladkých i ostrých, citrónovej šťavy, olivového
oleja a hustého jogurtu. Najčastejšie sa podáva ako meze s olivami a rôznou zeleninou, s
pita chlebom alebo sa len ako natiera na chlieb, je to vynikajúca chuťovka osviežujúcej
pikantnej chuti, vhodná na pohostenie i na výborné raňajky, je známych viac variant s
mnohými obmenami.
1 dávka pre viac osô porcia |
30 minút príprava |
15 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravila som kápiu a štipľavú čerstvú papričku,...
- ...vložila som obe papriky do trúby pod gril na 15 minút,...
- ...ked sa opiekli do čierna, vložila som ich ešte horúce do misy,...
- ...prikryla mikroténom a nechala som ich zapariť asi 15 minút.
- Ošúpanú štipľavú papriku som dala aj so semienkami do cuttera.
- Ošúpala som aj kápiu, odstránila som jadrovník a žilky, pokrájala na menšie kúsky,...
- ...pridala do cuttera,
- ...pridala som jogurt a citrónovú šťavu,...
- ...rozdrobenú fetu a olej,...
- ..zmes som rozkutrovala do hladka a nátierka bola hotová, odložila som ju vychladiť asi na 1 hodinu do chladničky, aby sa prepojili všetky chute.
- Pripravenú nátierku som natrela na chlieb, podávala som na raňajky.
- Pohľad zblízka. Ide o veľmi osviežujúcu nátierku príjemnej slano-sladko- kyslej chuti, nesolí sa, lebo feta je slaná dosť, podáva sa ako veľmi obľúbené meze s olivami, inou zeleninou a s pita chlebom, ako chuťovka, ako pohostenie, tiež na raňajky natreté na chlebe, má redšiu konzistenciu a preto sa používa často aj ako dip a na namáčanie rôznej zeleniny.