Tyrokafteri - τυροκαφτερή grécka nátierka z fety a papriky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Toto je veľmi obľúbená nátierka, populárna v Grécku a aj v iných krajinách, pripravuje sa zo syra feta a pečených červených paprík, sladkých i ostrých, citrónovej šťavy, olivového oleja a hustého jogurtu. Najčastejšie sa podáva ako meze s olivami a rôznou zeleninou, s pita chlebom alebo sa len ako natiera na chlieb, je to vynikajúca chuťovka osviežujúcej pikantnej chuti, vhodná na pohostenie i na výborné raňajky, je známych viac variant s mnohými obmenami.

1 dávka pre viac osô
porcia
30 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Postup

  1. Pripravila som kápiu a štipľavú čerstvú papričku,...
  2. ...vložila som obe papriky do trúby pod gril na 15 minút,...
  3. ...ked sa opiekli do čierna, vložila som ich ešte horúce do misy,...
  4. ...prikryla mikroténom a nechala som ich zapariť asi 15 minút.
  5. Ošúpanú štipľavú papriku som dala aj so semienkami do cuttera.
  6. Ošúpala som aj kápiu, odstránila som jadrovník a žilky, pokrájala na menšie kúsky,...
  7. ...pridala do cuttera,
  8. ...pridala som jogurt a citrónovú šťavu,...
  9. ...rozdrobenú fetu a olej,...
  10. ..zmes som rozkutrovala do hladka a nátierka bola hotová, odložila som ju vychladiť asi na 1 hodinu do chladničky, aby sa prepojili všetky chute.
  11. Pripravenú nátierku som natrela na chlieb, podávala som na raňajky.
  12. Pohľad zblízka. Ide o veľmi osviežujúcu nátierku príjemnej slano-sladko- kyslej chuti, nesolí sa, lebo feta je slaná dosť, podáva sa ako veľmi obľúbené meze s olivami, inou zeleninou a s pita chlebom, ako chuťovka, ako pohostenie, tiež na raňajky natreté na chlebe, má redšiu konzistenciu a preto sa používa často aj ako dip a na namáčanie rôznej zeleniny.