Tvarožník s jablkami a orechovník (fotorecept)

Autor receptu: bambulkaaa

Mala som drozdie tak som sa rozhodla upiect kolac z vianockoveho kysnuteho cesta a bol veru fajny :)

Suroviny

Postup

  1. Najprv si urobime cesto: odvazime si muku a dame si ju do vacsej misky pridame si sol a zamiesame. Urobime si kvasok z mlieka, 1 pl cukru a drozdia. Z mlieka si troska odlejeme a rozpustime si v nom ostatny kr.cukor. Maslo si rozpustime a nechame vychladnut. Ked mame kvasok hotovy tak si dame do muky rozmiesane cele vajicka, kvasok, maslo a rozpusteny cukor v mlieku vsetko si to spolu dokladne zmiesime a nechame 1 hodinu kysnut na teplom mieste vrch misky s cestom si zakryjeme utierkou.
  2. Pokial nam cesto kysne urobime si plnky jablkovu: jablka si ocistime a nakrajame na male kocky, do rajnicky si dame rozpustit maslo a pridame si k nemu kr. cukor,vanilkovy cukor a za staleho miesania nechame vzniknut bledsi karamel potom si ho podlejeme troskou vody a miesame nech sa nam karamel rozpusti a pridame pokrajane jablka, ml. skoricu a med. Ked mame jablka makke zamiesame 1 pl maizeny za staleho miesania nechame prevriet a odstavime z ohna.
  3. Orechova plnka : do rajnicky si dame pomlete vl.orechy, mlieko, kr.cukor, vanil.cukor, med a za staleho miesania aby nam orechy neprihoreli povarime ak mame plnku velmi hustu pridame este mlieko plnka sa nam bude potom lahsie rozotierat na cesto. Odstavime z ohna. Kto ma rad moze si do plnky pridat aj ml.skoricu bude vonavejsia ja som teraz nedala. Tvarohova plnka: vsetky suroviny okrem bielkov si dame do misky a zamiesame si to rucnym mixerom, z bielkov si urobime tuhy sneh ktory si jemne zamiesame do tvarohovej plnky.
  4. Ked nam cesto nakyslo rozdelime si ho na dve casti ja som dala jednu mensiu lebo tvaroznik som robila v okruhlej forme tak aby mi nevytiekla z kolaca plnka, cesto som si vyvalkala na velkost okruhlej formy kraje som popritlacala a okraj cesta som potrela rozpustenym maslom. Na spodok roztrieme jablkovu plnku a na tu nanesieme tvarohovu plnku. Dame piect do rozohriatej rury na 30-35 minut. Prvych 10 minut som piekla rurou naplno a potom som troska stiahla teplotu a nechala piect. Zatial som si urobila orechovnik. Cesto som si vyvalkala na obdlznik cesto som si natrela rozpustenym maslo a potom som natrela na cesto orechovu plnku kraje som troska prehla a zrolovala som cesto na zavin vrch som tiez potrela maslom. Piekla som ho tak isto ako tvaroznik.
  5. Ked je vrch cesta upeceny do zlatova mame hotovo. Prajem Vam dobru maskrtu :) Orechovnik mi ako vzdy praskol no na chuti to nic nezmenilo :)