Tvarohový špaldový koláč
Autor receptu: zuzankaa12
Koláč zo špaldovej múky s minimom cukru.
8 porcií |
20 minút príprava |
60 minút na 175 °C |
Postup
- Suroviny na cesto zmiešať a vypracovať hladké cesto. Rozdeliť na dve časti. Cca jednu tretinu dať stuhnúť do mrazničky. Rúru vyhriať na 175°C. Zvyšok cca dve tretiny umiestniť na pomastený plech (25x35cm). Ja to robím malým valčekom priamo na plechu. Okraje trochu zdvihnúť cca 1,5 cm. Vložiť do vyhriatej rúry a predpiecť 10 minút.
- Na náplň vyšľahať sneh zo všetkých 5 bielkov. V mise dobre rozmiešať dve balenia tvarohu so sirupom a vanilínovým cukrom. Sirup môže byť aj iný druh, napr. datľový, javorový, alebo z agáve. Kto nemá sirup, pridá 50 g cukru. Ďalej do hmoty zašľaháme žĺtky, jogurt a pudingový prášok, napr. Zlatý klas. Nakoniec ručne zamiešať tuhý sneh z bielkov a hrozienka.
- Predpečené cesto vybrať z rúry, natrieť džemom, vyliať náplň a rovnomerne rozotrieť po celom ceste. Odložený stuhnutý kúsok cesta nastrúhať nahrubo po povrchu. Koláč vrátiť dopiecť do rúry na 30 minút, potom znížiť teplotu na 160°C a ešte dopekať cca 20 minút, kým tvaroh úplne nestuhne.
- Pri chladnutí si povrch trocha "sadne", ale ak je dobre prepečený nebude to veľa. Preto treba ku koncu strážiť a prípadne ešte znížiť teplotu na 150°C. Krájať úplne vychladnutý. Dobrú chuť! Kto má rád viac sladké, môže si po povrchu pocukrovať. :D