Tvarohovo-zemiakové rezy (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Tento vynikajúci zákusok som sľúbila , že upečiem aj nafotím pre @sracz..do plnky ide nie len vynikajúci domáci tvaroh, ale aj zemiaky...zákusok sme piekli vo vinohrade v murovanej peci pri rôznych prlíležitostiach, ale najviac počas vinobrania..je lacný, málo pracný a veľmi chutný...

25
porcií
140 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé som si očistila zemiaky, pokrájala na kocky, umyla a dala variť v mierne osolenej vode..
  2. uvarené zemiaky som scedila,pretlačila a pridala k nim 2,5 dl smotany..
  3. pokiaľ sa zemiaky chladili, pripravila som si kvások...smotanu som zohriala na vlažno, pridala som 1 kl. krištálový cukor a droždie...do misy som si odvážila 300g.hladkej múky, ktorú som preosiala, pridala štipku soli,2 celé vajcia..
  4. pridala som vykysnutý kvások a vymiesila nelepivé polotuhé cesto...poprášila som ho múkou a nechala kysnúť 1 hodinu..
  5. vykysnuté cesto som vyklopila na pracovnú dosku a dobre premiesila..
  6. na plech som uložila pečiaci papier...cesto som rozvaľkala na veľkosť plechu a nechala okraje po bokoch plechu pre plnku..cesto som na plechu mechala kysnúť pol hodiny...keď uplynul tento čas, začala som pripravovať plnku...teda cesto ešte kyslo ďalej..kým som všetko pripravila a predhriala trúbu, bola 1 hodina kysnutia cesta na plechu..
  7. do misY som dala 150g.masla,300g. práškového cukru a 2 žltky...všetko som spolu dobre vymiešala dom peny..
  8. do tejto hmoty som pridala tvaroh a dobre premiešala..pridala som zemiaky, ktoré som predtým zmiešala so smotanou a všetko som premiešala vareškou..napokon som opatrne vmiešala tvrdý sneh z bielkov..
  9. plnku som rovnomerne rozložila na cesto, zarovnala...nemusí sa, ale ja robím zo škorice na plnke kocky a posypem vanilkovým cukrom...toto v recepte nie je, lebo sa jedná a gazdovský koláč..trúbu som nechala vyhriať na 200st.
  10. koláč sa piekol 45min.. upečený sa musí chladiť na mriežke...
  11. vychladnutý koláčik som posypala práškovým cukrom.. ešte pozn: ak nemáte radi veľmi sladké, práškový cukor pri množstve 300g. sa môže regulovať...ja som dnes použila iba 200g.množstvo zemiakov sa tiež môže regulovať..ako máte teplovzdušnú trúbu, môže sa použiť celá dávka..ja používam iba polovičnú dávku, jednak nemám veľký plech a jednak táto dávka je pre murované pece, kde je vyššia teplota pri vložení plechu ako 200st. cesto je vynikajúce krehučké a plnka je veľmi chutná...prajem vám dobrú chuť..