Tvarohovo-lekvárové rohlíky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jemné, mäkké, nadýchané sladké rohlíky z kysnutého cesta ;-)

16 ks
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky dame muku, cukor, sol ,soda bikarbonu a cele premiesame lyzicou. Potom pridame olej, žĺtok vajca, 3 pl jogurt a kvasnice ktore sme si dali napucat do 3 dl mlieka + 1 kl cukru. Zvysne 2dl mlieka som dolievala postupne, ako muka sala. Dostaneme polomäkké pomerne lepive cesto, ale nebojte sa neskor sa uz lepit nebude :-) Cesto pomučime a 3-4x ho prehnetieme do bochnika. Bochnik trocha poprásime mukou a dame na teplejsie miesto nakysnut cca.1-1,5 h.
  2. Kym cesto kysne, si pripravime plnku. Ja som dala polotucny hrudkovitejši tvaroh, ktory som zriedila s vajcom a smotanou. Pridala cukor podla chuti a zo 2pl zlateho klasu. Že kolko smotany, alebo zlateho klasu/pudingu pouzijete,z alezi od toho aky mate tvaroh :-) Mne sa nakoniec podaril na redší než som chcela, ale v rohlíkoch stuhol a bol super štavnaty ;-P
  3. Nakysnute cesto vyklopime na pomúcenu dosku a prekrojime ho na polovicu. Jedno cesto dame bokom a druhe najprv rukami rozťapkame.
  4. Rozvalkame ho na hrubku cca 7 mm, rozrežeme na 8 rovnakych časti, na ktore dame poriadnu PL tvaroh a aj lekvar. Cesto nasledne jemne a slabo (nie na tesno) skrutime do tvaru rohlika. Rohliky ukladame na plech s pečiacim papierom dalej od seba. Napokon ich potrieme bielkom vajca. Netreba nechat podkysnut. Pecieme v dopredu rozohriatej rure na 180 °C cca 20 min. Ale radsej si to sledujte, kedze kazda rura pecie trocha inak :-)
  5. Rohliky krasne nakysnu ;-D Hned ako ich vyberieme z rury este horuce, ich potrieme maslom. Napokon nechame vychladnut :-) Ja som ich po vychladnuti troška posypala praskovym cukrom.
  6. Rohlíky sú fantastické. Cesto je nielen vláčne, ale vdaka kombinácii droždia + soda bikarbony velmi jemne a nadýchané :-) Tvarohová plnka v spojeni s lekvarom je výborná. A rohliky su aj na druhy den mäkkučké a vláčne. Naozaj odporúčam vyskúšať ;-P