Jablkový koláč
Tvarohovo-jablkový linecký koláč (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Cesto vylepšené citrónovou polevou v prášku dodáva
koláčiku výbornú chuť. Podarí sa upiecť aj začiatočníkom.
50 minút príprava |
35 - 40 minút na 190 °C |
Postup
- Cesto: Múku s kypriacim práškom preosejeme do misy, pridáme cukor, tuk pokrájaný na menšie kúsky, žĺtky, pridáme smotanu a práškovú polevu.
- Vypracujeme hladké cesto, cesto je lepivé, ale pomôžeme si múkou - ruku počas spracovania pomúčime. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do mrazničky.
- Suroviny na plnky.
- Tvarohová plnka: Tvaroh, cukor a pudingový prášok spolu premiešame. Jablková plnka: Jablká ošúpeme a nastrúhame do misy. Pridáme cukor a 100 ml jablkového džúsu. Povaríme asi 2-3 minúty. Vo zvyšných 100 ml džúsu rozmiešame vanilkový puding alebo Zlatý klas a vlejeme do jabĺk. Necháme prevrieť, odstavíme a necháme vychladnúť. Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku rozdelíme na dve časti - väčšiu a menšiu, viď foto.
- Väčšiu časť rozvaľkáme do kruhu, pomocou formy vykrojíme kruh. Plech vymastíme maslom a pomocou valčeka preložíme pripravené cesto. Po bokoch cesto trocha vytiahneme, aby plnka nevytiekla.
- Na cesto rozotrieme tvarohovú a jablkovú plnku.
- Menšiu časť cesta rozvaľkáme a nakrájame pomocou ostrôžky širšie pásiky, ktoré poukladáme na koláč do tvaru mriežky.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 35-40 do zlatista.
- Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť všetkým.