Tvarohové venčeky (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Koláče sú zaujímavé tým,že tvaroh je súčasťou plnky aj cesta.V dôsledku toho sa s cestom veľmi dobré pracuje.Cesto je mäkké a jemné.

15
porcií
20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejem do misky,pridám droždie a zamiešam.pridám vodu a zahnetiem cesto.Miesím asi 2-3 minutky.zakryté nechám stáť 3-4 hodinky.Pripravenosť cesta zistíme tak,že cesto je vzdušné,bublinkové a vonia chlebom.
  2. Potom v strede cesta urobím jamku,pridám vodu soľ a cukor.Zamiešam a pridám tvaroh.Tvaroh zmiešam s vodou,
  3. a pridám múku.všetko spolu zmiešam 2-3 minutky.
  4. Počas miešania postupne do cesta zamiesím zmäknuté maslo.
  5. vyložím na dosku a dobré ho do hladka vypracujem.Cesto vložím do misky a nechám na teplom mieste postáť zakryté aspoň 1,5 hodiny.
  6. Medzi tým si urobím z uvedených surovín plnku.
  7. Cesto vyberiem na dosku,
  8. rozdelím na 14-15 rovnakých častí,asi 65 g.Každé potom vytvarujem do guľky,zakryjem a nechám postať 1/2 hodinky.
  9. Každú guľku potom vyvaľkam do kruhu,
  10. tak,že ked položím hrnček na kruh,aby ostalo asi 1,5 cm na orezok.Hrnčekom vykrojím koliesko.
  11. Krúžok jemne pomaly ponaťahujem,/neroztrhne sa,/tak aby sa mohlo otočiť 3x okolo prstov.
  12. Ked otočím,jemne natiahnem a stočím do venčeka.
  13. Kolieska poukladám na pomastený plech ,okolo kraju potriem vodou a položím venček.Ak je treba tak ho troška ponaťahujem,aby venček pasoval na koliesko,neroztrhne sa.Do každého venčeka dám plnku.
  14. Venčeky ešte potriem rozšľahaným vajcom,nechám na plechu postáť 20-30 min.a pečiem 20 min.pri 180-200 °C. do zlatista.
  15. Dobrú chuť!