Tvarohové slíže s kyslou smotanou a s údenou slaninkou /fotorecept/
Autor receptu: pusta
Dnes som siahla po starej známej klasike, kedysi sa varilo v múčny deň v týždni alebo v
piatok, pravda vtedy bez údenej slaninky. Cesto som si spravila sama, s domácim
cestom je to chutnejšie a rýchlejšie. Skúste oprášiiť tento starý dobrý recept a
vyskúšajte si ho aj Vy!
4 porcie |
90 minút príprava |
4 minút na 100 °C |
Postup
- Z múky, vajca a vody som spracovala mäkšie cesto, prikryté som ho nechala odpočívať asi 30 minút. Cesto som vyvaľkala na na jemne pomúčemej doske na hrúbku asi 1 mm, nechala som ho preschnúť asi 1 hodinu, potom som ho pokrájala na pásy o šírke asi 5 cm, položila som ich jemne pomúčené na seba, aby sa pri krájaní nezlepili.
- Pásy som ostrým nožom pokrájala na slíže hrúbky vyvaľkaného cesta, aby boli pekne guľaté a znovu som nechala preschnúť asi 1 hodinu.
- Kým cesto schlo, pripravila som si tvaroh a kyslú smotanu. Pokrájala som na kocky údenú slaninku.
- Do misky som dala tvaroh, ktorý som rozdrobila vidličkou.
- K tvarohu som pridala kyslú smotanu a soľ, celé som dobre premiešala.
- Pripravené slíže som dala variť do vriacej osolenej vody a varila som ich cca 4 minúty.
- Uvarené slíže som scedila,...
- ...dala do jenskej misy /dobre zachováva teplo/ a premiešala som ich s olejom, aby sa nezlepili.
- Rozdelila som slíže na taniere, dala som na ne tvaroh rozmiešaný s kyslou smotanou a vrch som posypala s vyškvarenou domácou údenou slaninkou. Ak sa slaninka vynechá, jedlo môžu aj vegetariáni.
- Podávala som s hlávkovým šalátom.