Tvarohové koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Vyborné kysnute kolace ;-P

26 ks
porcií
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske si lyzicou pomiesame obe muky, sol, cukor a citronovu koru. Potom pridame olej, bielok z jedneho vajca a v 2 dl mlieku napucane kvasnice. Zvysnych cca 3,5 dl mlieka mozte prilievat postupne. Vypracujeme si polotuhe cesto, ktore sa ma takpovediac naťahovať a oddelovat od misky. Nakoniec pomocou trochy muky, este zopar krat cesto premiesime do bochnika. Poprasime ho mukou a nechame nakysnut na teplejsom mieste cca1 h.
  2. Nakysnute cesto vyklopime na pomucenu dosku, urobime valec a pokrajame ho na kusky rovnakej velkosti. Kazdy kusok vymiesime do bochnicka a nechame 30 minut zakryte utierkou podkysnut. Mne vyslo 26 kusov.
  3. Kym bochnicky kysnu, si nachystame plnku: Zmiesame 500 g tvarohu, krystalovy cukor podla chuti, 1 vajce a citronovu stavu. Ja tu mam aj jeden lekvar, lebo na niekolko kuskov dam k tvarohu aj lekvar :-) to velmi lubime.
  4. Po 30 minutach, ked uz bochníčky podkysli, ich ideme plnit.. Bochnicek najprv roztapkame rukami, polozime zo 2 KL tvarohu a cesto uzavrieme ako buchtu :-)
  5. Naplnene bochnicky poukladame trocha dalej od seba na plech s pečiacim papierom. Natrieme ich žĺtkom, ktore sme zmiesali s kvapkou vody. Nasledne ostrymi nožnicami strihneme rez cez celu buchtu :-) Bochnik sa roztvori a tvaroh vykukne :-) Kolace netreba nechat podkysnut, ale uz aj ich dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minut.
  6. Koláče sa krásne upiekli ;-P Natierat ich netreba ničím, len nechat vychladnut :-)
  7. Bochniky na druhom plechu som strihla do kríža a do stredu dala este lekvar. Trocha som ich posypala aj celym makom :-)
  8. Koláče su vyborne, lahučke, jemne a voňave ;-) Su krásne mäkke a zostanu mäkke aj niekolko dní :-)