Tvarohové guľky s jahodami
Autor receptu: dvorka
Moje letné prázdniny sa spájali s týmto lahodným pokrmom. Keď sme prišli tri deti s mamkou k mojej babičke v Hradci Králové, prvé jedlo čo bolo vždy boli guľky s jahodami. A keď babička nezohnala jahody, boli sme marhuľové.
Mám teraz dosť jahôd na záhradke a tak som dnes urobila moju spomienku na veľmi ranné detstvo :)
4 porcie |
40 minút príprava |
2 minút tepelná úprava |
Postup
- Ak je tvaroh hrudkovitý, moja babička ho rozvaľkala v sáčku na jemný.
Aj ja som tak robila, lebo som nekúpila jemný tvaroh.
- Tvaroh som zmiešala s vajíčkom. Pridala som múku, olej a vypracovala hladké mierne lepivé cesto. Ak je tuhšie, treba pridať žĺtko.
- Vypracovala som si takéto cesto.
- Z cesta som si urobila valec, niťou som ho nakrájala na asi 1 cm hrubé kolieska.
- Kolieska som trochu oprášila v múke, roztlačila prstami na koliesko asi pol cm hrubé a vložila som do stredu jahody. Ak máme veľké jahody, môže sa dať jedna veľká. Ja som dávala najskôr malé.
Jahody sa môžu mierne pocukrovať, ak nie sú dosť sladké.
- Najskôr som si spojila dve strany, potom som k nim prilepila ďalšie.
- Nakoniec som si pozliepala guľku, povaľkala v múke a uložila na bok. Dala som si variť vodu do veľkého hrnca a osolila ju.
- Kým sa mi zvarila voda, na panvici som nasucho opražila strúhanku a potom som do stredu vložila maslo aby sa roztopilo a plyn pod panvicou som vypla. Strúhanku som premiešala s roztopeným maslom.
- Do vriacej vody som vložila guľky, nechala ich v miernom vare a keď vyplávali na povrch, ešte som 2 minúty povarila.
- Vybrala som guľky z vody, posypala strúhankou a už len zjesť.
A že chutia, skoro ako od babičky. Také ako robievala ona už mať nikdy nebudem, no dnes ich mám po ... xxx rokoch.