Tvarohová torta

Tvarohová torta s hrnčekovým korpusom s Grankom

Autor receptu: lemonova

Tento starý recept na korpus z Granka mám veľmi rada a najmä chutí aj deckám.* Fotografia je z oslavy narodenín môjho synovca. Chcela som obmeniť svoj repertoár, tak som ju vyskúšala v kombinácii s tvarohovým krémom a myslím, že je to dobré spojenie :-) Nie som žiaden odborník na zdobenie, nemám na to trpezlivosť, ale čerstvé maliny a čučoriedky sú vždy dobrý nápad, s nimi ho zvládnete, aj keď ste ako ja :-)

150 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravte puding podľa návodu (na 220 ml mlieka odporúčam asi pol balíčka pudingu, čiže 20 g). Do mlieka, ktoré si dáte zohriať, môžete vložiť plátok citrónovej kôry - krém získa peknú arómu. Po dokončení pudingu ju vytiahnete. Čo sa týka cukru, riaďte sa svojimi skúsenosťami. Do tohto množstva pridávam cca lyžicu a pol cukru. Veľmi dobrá je tiež štipka vanilky, ak ju máte v krémoch radi, prípadne použite vanilkový cukor. Uvarený puding odložte na chladnejšie miesto (neodporúčam však chladničku - príliš studený sa bude horšie spájať) aby vychladol, kým ho budete potrebovať.
  2. Korpus: Žĺtky oddeľte od bielkov (z nich si neskôr vyšľaháte sneh). Mne sa osvedčilo oddeliť 4 bielky a k žĺtkom pridať jedno vajíčko celé. Do žĺtkov pridajte cukor a dobre vymiešajte. Potom prilejte olej a tiež veľmi dobre vymiešajte, aby ste získali hladkú hmotu.
  3. Do žĺtkovej zmesi vsypte najprv Granko a potom preosiatu múku so štipkou soli a práškom do pečiva. Odporúčam pridávať suché ingrediencie po menších dávkach a keď cítite, že cesto je tuhé, zrieďte ho mliekom (pridávajte po lyžiciach). Výsledné cesto by malo byť krémové, nie tuhé. Napokon jemne vmiešajte sneh vyšľahaný z bielkov.
  4. Cesto vylejte do vymastenej a vysypanej tortovej formy a dajte piecť na strednú teplotu: cca 170 °C. Po 20 minútach cesto skontrolujte - a dopečte podľa potreby ešte cca 10 minút. Ak bude zhora upečené, posledné minúty pečte len na spodnom ohreve.
  5. Po vytiahnutí z rúry nechajte prikryté utierkou vychladnúť. Potom korpus prekrojte, natrite ho marhuľovým džemom a opäť spojte. Džemom rozhodne nešetrite :-) Kým pripravíte krém, ešte ho nechajte prikrytý.
  6. Puding po malých dávkach jemne spojte s krémovým tvarohom, oslaďte podľa chuti a napokon do krému veľmi opatrne vmiešajte vyšľahanú šľahačku. Krém bude trochu redší, ale v chladničke pekne stuhne. Tortu natrite zvrchu a tiež boky. Odporúčam tortu urobiť deň vopred a odložiť do chladničky - korpus naberie vlhkosť a bude na druhý deň ešte lepší. Ovocím ozdobte až pred samotným podávaním. Dobrú chuť :-)