Tsu-dja - Kvašene koňske hlavi s čerešňami

Autor receptu: sracz

Thaj-van, exotický ostrov s exotickými jedlami a ja som z neho, nie vlastným pričinením, získal exotickú švagrinku CJ = Sídžej. Jediný človek na Zemi, ktorý s obľubou jedáva moje guľáše, perkelty a paprikáše s chlebom, so zemiakmi, s nokerdľami, s ryžou, kolienkami, ale najradšej s niťovkami a nikdy nie sú pre ňu dosť pikantné. Ja som od nej dostal tento recept, vhodný aj pre panské jazdy s mariášom a pivom a pre nežnú časť ľudstva s podobnými ambíciami. Frézia68 to je recept extra pre Teba!

6÷8
porcií
30 minút
príprava
180÷ 240 minút
na 205 ˚C / 400 ˚F  °C

Suroviny

Postup

  1. sušené čínske (japonské) čierne huby (alebo podľa vlastných možností, chutí a skúseností) namočíme do teplej vody a cez noc necháme prikryté na kuchyňskom stole.
  2. ráno začíname tým, že surové neúdené bravčové kolienka a paprčky – zadné majú spravidla viac mäsa – dočistíme, doholíme, opálime a opäť dočistíme, umyjeme, rozložíme do širokého hrnca, zalejeme po hornú časť vodou a varíme na šporáku až sa vytvorí zrazená pena, ktorú pozbierame sitkom a spláchneme do ... .
  3. do hrnca k – čulókom – postupne pridáme 4÷6 PL sójovej omáčky, ďumbier – zázvor – pokrájaný aj s kožou na 4÷6 PL krúžkov, 4÷6 kociek kandidovaného cukru, 2 hviezdičky anýzu, celý zväzok zelenej cibuľky aj s vňaťou, čínske huby už bez vody a celú zostavu poprášime čínskou zmesou piatich korení (badyán, fagara, fenikel, škorica a klinčeky).
  4. varíme, na ½ plynu, až začnú vypadávať kosti; ja som v tejto situácii premiestnil na 37´ hrniec (kastról) zapiecť do elektrickej rúry vyhriatej na 205 ˚C (400 ˚F) a 4÷6´ pred koncom som k mäsu pridal 4÷6 olúpaných celých vajíčok, vopred uvarených na tvrdo.
  5. Servírovanie: počas veľkej prestávky pri pauzírovanom mariáši, v hlbokých tanieroch (na malých je chlebík, nakrájaný na burkovčiaky) mäsko bez kostí (tie som v skryte ocmúľal, bars fajne, lepkavé, šmačne a voňavé) s cibuľkou a vajíčkom na tvrdo; v originále sa podáva s niťovými čínskymi rezancami – dokonca z ryžovej múky, alebo celofánky – Angel hair pasta; ja som patriot a zajedám chlebíkom, zvlášť si pridám liptovskú horčicu a čerstvo nastrúhaný chren a napriek tomu, že som 100 % príležitostný konzument alkoholu, mojim žalúdočným vredom pomáha pravé plzeňské malé pivko!
  6. Prajem Vám dobrú chuť, sto a sedem červených, dobrú partičku a ak prídete sami na vlastné nápady, ako vylepšiť tento recept, nezabudnite sa nám tu na Vareche pochváliť!