Tsu-dja - Kvašene koňske hlavi s čerešňami
Autor receptu: sracz
Thaj-van, exotický ostrov s exotickými jedlami a ja som z neho, nie vlastným pričinením, získal exotickú švagrinku CJ = Sídžej. Jediný človek na Zemi, ktorý s obľubou jedáva moje guľáše, perkelty a paprikáše s chlebom, so zemiakmi, s nokerdľami, s ryžou, kolienkami, ale najradšej s niťovkami a nikdy nie sú pre ňu dosť pikantné. Ja som od nej dostal tento recept, vhodný aj pre panské jazdy s mariášom a pivom a pre nežnú časť ľudstva s podobnými ambíciami. Frézia68 to je recept extra pre Teba!
6÷8 porcií |
30 minút príprava |
180÷ 240 minút na 205 ˚C / 400 ˚F °C |
Suroviny- 6 ks, surové neúdené bravčové kolienka
- 3 ks, surové neúdené bravčové paprčky
- 4÷6 PL sójová omáčka
- 6/4 ks/PL, kandidovaný v kockách cukor
- 1÷1,5 ks ďumbier - zázvor
- 2÷3 PL ryžové víno
- 1 zväzok cibuľka jarná
- 2 ks, hviezdičky anýz
- 0,5 KL čínska zmes 5 korení
- 70 g čierne huby – Judášove ucho
- 4÷6 ks, na tvrdo vajíčka
- 4÷6 ks, studené pivo plzeňské
- podľa potreby ks, gazdovský krajce hrubé chlieb
- podľa potreby PL chren
- podľa potreby PL, liptovská horčica plnotučná
Postup- sušené čínske (japonské) čierne huby (alebo podľa vlastných možností, chutí a skúseností) namočíme do teplej vody a cez noc necháme prikryté na kuchyňskom stole.
- ráno začíname tým, že surové neúdené bravčové kolienka a paprčky – zadné majú spravidla viac mäsa – dočistíme, doholíme, opálime a opäť dočistíme, umyjeme, rozložíme do širokého hrnca, zalejeme po hornú časť vodou a varíme na šporáku až sa vytvorí zrazená pena, ktorú pozbierame sitkom a spláchneme do ... .
- do hrnca k – čulókom – postupne pridáme 4÷6 PL sójovej omáčky, ďumbier – zázvor – pokrájaný aj s kožou na 4÷6 PL krúžkov, 4÷6 kociek kandidovaného cukru, 2 hviezdičky anýzu, celý zväzok zelenej cibuľky aj s vňaťou, čínske huby už bez vody a celú zostavu poprášime čínskou zmesou piatich korení (badyán, fagara, fenikel, škorica a klinčeky).
- varíme, na ½ plynu, až začnú vypadávať kosti; ja som v tejto situácii premiestnil na 37´ hrniec (kastról) zapiecť do elektrickej rúry vyhriatej na 205 ˚C (400 ˚F) a 4÷6´ pred koncom som k mäsu pridal 4÷6 olúpaných celých vajíčok, vopred uvarených na tvrdo.
- Servírovanie: počas veľkej prestávky pri pauzírovanom mariáši, v hlbokých tanieroch (na malých je chlebík, nakrájaný na burkovčiaky) mäsko bez kostí (tie som v skryte ocmúľal, bars fajne, lepkavé, šmačne a voňavé) s cibuľkou a vajíčkom na tvrdo; v originále sa podáva s niťovými čínskymi rezancami – dokonca z ryžovej múky, alebo celofánky – Angel hair pasta; ja som patriot a zajedám chlebíkom, zvlášť si pridám liptovskú horčicu a čerstvo nastrúhaný chren a napriek tomu, že som 100 % príležitostný konzument alkoholu, mojim žalúdočným vredom pomáha pravé plzeňské malé pivko!
- Prajem Vám dobrú chuť, sto a sedem červených, dobrú partičku a ak prídete sami na vlastné nápady, ako vylepšiť tento recept, nezabudnite sa nám tu na Vareche pochváliť!
|