Trnkový likér (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Ked mi známy dal tento recept, myslela som, že likér z trniek bude trpký, no opak je pravdou. Je to vyborný voňavý a veľmi chutný likér, ktorý má chuť višní. Odporúčam na vyskúšanie a budete ho robiť stále.
Postup
- Trnky si naoberáme, najlepšie sú ak sú po prvých mrazoch. Očistiť od stopiek.
- Umyť pod tečúcou vodou, nechať odkvapať od vody.
- Vsypať do fľaše a zasýpať kr. cukrom.
- Nakoniec zaliať vodkou,
- tak aby bola asi 1 cm nad trnkami. Fľašu uzatvoriť a nechať luhovať, najlepšie na parapetnej doske na slniečku aspoň 6 týždne. Počas luhovania treba trocha premiešať, aby sa cukor dobre rozpustil. Potom likér scediť do čistej fľaše.
- Ja som vyluhované trnky ešte vysušila a použivala som ich cez zimu do čaju.
- Nazdravie!