Tradičný hnetený jablčník (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Tento jablkový koláč sa v našej rodine pečie celé roky. Pravidelne ho piekla moja svokra, a dlhé
roky ho pečiem aj
ja. Je to najobľúbenejší koláč mojich milovaných, a keďže už máme letné jablká, na našom stole
bude
často :-)
Postup
- Najprv si očistíme jablká a nastrúhame ich na slzičkovom strúhadle.
- Teraz dáme do nádoby múku s kypriacim práškom, cukor, vajíčka, maslo nastrúhame na slzičkovom strúhadle.
- Môžeme hniesť cesto. Ak sa vám bude lepiť (kvôli maslu) trošku si pomúčte dlane a pôjde to jednoducho. Cesto zabalíme do folie a dáme do chladničky na 30 minút odpočinúť.
- Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti (jedna časť cca 550 g).
- Teraz z jabĺk vytlačíme šťavu, ochutíme cukrom a škoricou. Sladíme individuálne podľa kyslosti jabĺk, naše jabĺčka potrebovali uvedené množstvo cukru.
- Na pomúčenej doske rozvaľkáme prvú časť cesta. Vaľkáme na rozmer plechu. Ja som použila plech s rozmermi 35x35 cm.
- Cesto pomocou valčeka prenesieme do plechu.
- Na vrch rovnomerne uložíme jablká..
- .. rozvaľkáme druhú časť cesta a prikryjeme ňou jablkovú náplň.
- Pečieme pri 180 stupňoch do jemného zlatistého nádychu (asi 30 minút).
- Keď trošku vychladne posypeme ho práškovým cukrom.
- :-)