Kysnuté koláče

Tradičné chodské kysnuté koláče

Autor receptu: kucharocka123

Medzi kysnuté koláče, ktoré sa pečú len v niektorých krajoch Česka patria, okrem moravských koláčov a frgálov, aj slávnostné tradičné chodské koláče zo západných Čiech (región Chodsko).* Typické pre ne je zdobenie (merhovanie). Na jednotlivých miestach tohto regiónu sa recepty v niečom líšia, ale určite spoločnú majú náplň - tvaroh, mak a slivkový lekvár. Mnohé z nich boli pre mňa inšpiráciou.

4
porcie
100 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z droždia, polovice vlažného mlieka a lyžičky cukru necháme vzísť kvások.
  2. Múku preosejeme, pridáme kryštálový a vanilkový cukor, štipku soli, žĺtky, zmäknuté maslo, kvások, ostatné mlieko a rum. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré zakryjeme kuchynskou bavlnenou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
  3. Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, premiesime do bochníka a rozdelíme na 4 časti. Každú znovu premiesime do bochníčka, ktorý vyvaľkáme na kruh o priemere cca 25 cm. Okraje cesta necháme v šírke cca 1 cm vyššie a potrieme rozšľahaným vajcom.
  4. Papier na pečenie vystrihneme vo veľkosti koláčov a potrieme rozpusteným maslom.
  5. Kruhové cestá preložíme na papiere na pečenie, prenesieme na plech a pred zdobením necháme podkysnúť ďalších 10 minút, aby sa cesto dostatočne prepieklo aj napriek väčšiemu množstvu plnky.
  6. Náplň tvarohová: Tvaroh vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, žĺtkami, kyslou smotanou, rumom a škrobom (na zahustenie) na hladký krém (nesmie sa roztekať, ale nemá byť ani príliš hustý).
  7. Náplň maková: Mak zomelieme, pridáme cukor, maslo, lekvár, škoricu, citrónovú šťavu a rum. Zalejeme horúcim mliekom (môžeme za stáleho miešania 1 minútu aj povariť), vymiešame a necháme odpočívať. Po vychladnutí plnku preložíme do zdobiaceho cukrárskeho vrecka. Musí byť vláčna a konzistencia primerane hustá, aby bola vhodná na zdobenie.
  8. Náplň slivková: Slivkový lekvár vymiešame so škoricou, mletými klinčekmi a rumom, ak treba rozriedime len minimálnym množstvom vody, za stáleho miešania prevaríme, necháme vychladnúť a preložíme do zdobiaceho vrecka. Lekvár nesmie byť riedky, lebo by sa pri pečení roztiekol.
  9. Koláče naplníme tvarohovou náplňou, ktorú zľahka rozotrieme a zarovnáme. Následne pomocou zdobiaceho cukrárskeho vrecka ozdobíme makovou plnkou, potom lekvárom a na záver mandľovými lupienkami. Necháme znovu podkysnúť cca 10 minút.
  10. Nakoniec plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme cca 20-25 minút alebo podľa svojej rúry.
  11. Po upečení okraje koláčov potrieme mliekom, aby zostali mäkké a necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!