Jablková štrúdľa
Tradičná ťahaná štrúdľa s jablkami a so škoricou (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Pustite sa spolu s naším podrobným obrázkovým postupom do prípravy výbornej ťahanej štrúdle. Naplníme ju šťavnatými
jablkami a posypeme škoricou.
16 ks porcií |
40 (+ odležanie) minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si všetky suroviny, mali by mať rovnakú izbovú teplotu, preto ich aspoň hodinu vopred vyložíme na pracovnú dosku. Voda má byť vlažná.
- Žĺtky v miske rozmiešame.
- Múku zmiešame so štipkou soli, prisypeme k žĺtkom, prilejeme vlažnú vodu zmiešanú s octom. Vypracujeme cesto.
- Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho pri izbovej teplote 30 minút odpočívať.
- Jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov.
- Jablká nakrájame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Posypeme kryštálovým aj vanilkovým cukrom, škoricou a hrozienkami
a premiešame.
- Na pomúčenej plachte alebo bavlnenej utierke cesto rozvaľkáme na tenký plát, prikryjeme nahriatou utierkou a necháme 15 minút odpočívať. Potom ho chrbtami rúk naťahujeme na takmer priehľadný plát s rozmermi asi 60x50 cm.
- Plát cesta potrieme časťou rozpusteného masla. Maslo má byť vlažné.
- Približne polovicu cesta posypeme strúhankou z detských piškót.
- Pripravenú jablkovú plnku rovnomerne rozložíme na časť cesta.
- Okraje cesta preložíme, aby náplň počas pečenia nevytiekla.
- Pomocou utierky zavinieme. Štrúdľu preložíme na vymastený plech a potrieme zvyšným maslom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút. Počas pečenia povrch dvakrát potrieme rozpusteným maslom. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.