Torta pre tehotnú kamarátku

Autor receptu: mimit

Coskoro sa nam narodi krstny syn. Chcela som jeho mame, mojej velmi dobrej chorvatskej kamaratke Snjezane,urobit radost. Raz sme spolu na internete videli fotku podobnej "tehotenskej" torty a ja som ju tuzila upiect. Som iba zaciatocnik v marcipanovych tortach, toto je moja tretia v poradi. Recept sem davam aj preto,aby sa zeny ako ja, ktore sa bali pustit do takychto tort, osmelili a vyskusali. Dostala som totiz recept na velmi jednoduchu piskotu a skombinovala som ju s este jednoduchsim kremom

Suroviny

Postup

  1. Tento recept som kludne mohla nazvat aj torta pre tehotnu kamaratku, katastroficky scenar. Najskor sa mi totiz nepodarilo zohnat formu v tvare lopty. Tak som sa vynasla podla rad z roznych for a kupila som si antikorove misky. Citala som sice o nejako lavovom efekte, ale najlepsie je si to vyskusat nie? A to ani nehovorim o zufalstve, ktorym je prvy raz potahovat polgulu v casovom strese pri malom zvedavom dietati...ale o tom potom... Najskor si pripravime krem. Tento som si okukala od @Evusik. Salko varime v konzerve asi 2 hodiny, kym skaramelizuje. Kym trocha vychladne, uvarime si puding z 300 ml mlieka a pridame do neho maslo a nasledne aj skaramelizovane salko. Odlozime do chladnicky.
  2. Pre korpus na tuto tortu som potrebovala dvojitu davku surovin, ake by sme potrebovali na obycajnu tortu v kruhovej forme o priemere 26 cm. Tak som tomu prisposobila aj suroviny v rozpise. Piskota je naozaj jednoducha. Oddelime zltky od bielok, z bielok vyslahame tuhy sneh. Potom vyslahame zltka s cukrom do peny, pridame muku s praskom do peciva a nakoniec rucne bielky.
  3. Cesto na piskotu rozdelime do troch vymastenych a mukou dobre vysypanych misiek. Moje su o priemere 18 a 24 cm. Vam odporucam mensie ako 18 cm na prsia, bude to vyzerat lepsie, lebo ta moja torta je myslim dost obdarena :) no a pecieme velku misku zhruba 45 minut na 200 stupnov, ale treba urcite kontrolovat spajdlou a mensie misky boli za necelu polhodinu, opät treba kontrolovat. No, doteraz to bolo uplne v pohode.
  4. Po upeceni som mala dva problemy. Prvy, s ktorym som neratala, je ten, ze piskota vo vacsej miske splasla v strede zhruba o centimeter. Kedze som nechcela zrezavat, narychlo som upiekla korpus z 3 vajec v klasickej forme a tento nepodareny som stale otoceny akoby stal v miske dorovnala hore karamelovou plnkou. Dala som do chladnicky. A ked vychladol ten zachranny kurpus, otocila som na neho piskotu z velkej misky (tu dorovnanu). Uf, som zachranena, ale dokedy?
  5. Druhy problem, s ktorym som samozrejme ratala je ten, ze misky nemaju dokonaly polgulovy tvar. Takze som kazdu piskotu rozkrojila na tri casti, poliala jahodovym sirupom, potrela dzemom a natrela karamelovou plnkou. Vysledok bol takyto.
  6. Takze z piskoty, ktora mi zostala z tej zachrannej, lebo som ju obrezavala, som urobila puncovinu a takto dorovnala na tvar polgule vsetky tri moje casti torty. Nabuduce si kupim poriadne formy. Slubujem...
  7. Nasledne som vsetky potrela karamelovou plnkou, snazila som sa dorovna. Dala som ich na par hodin do chladu. Medzitym som si vyrobila aspon maslicku.
  8. No a potom uz len potahovanie a zdobenie. Kym som podlahla casovemu stresu, stihla som potiahnut akurat prsia. Potom sa prirutila moja dcera, zistila som, ze mam asi malo ruzovej potravinarskej farby, hodiny sa zblaznili a utekali a ja som uz nechcela rozbit dalsi mobil, tak som fotenie vzdala.
  9. No a tu uz je moj vysledok prace. Hovori sa, ze najlepsie sa chudne v strese, ale poviem vam, dnes som ziadny ubytok nevidela a to som tortu ani neskusala. Tak snad nabuduce a radsej bez toho stresu, ktory mi odpadne, ak si kupim spravne formy :)