Torta-kávový ježko

Autor receptu: enge149

táto torta je u nás veľmi obľúbená,pečieme ju na rodinné oslavy,dá sa obmieňať cesto aj plnka a pochádza od mojej mamičky,ktorá ju piekla veľakrát na svadby a naučila ju piecť jej teta,ktorá bola nielen známa cukrárka ale aj kuchárka na veľkých svadbách na dedine,keď piekli vo dne aj v noci veľký počet výborných domácich zákuskov a toriet

20
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. vajcia oddelíme žltky od bielkov,cukor šľaháme so žltkami do peny/kedysi sa to šľahalo ručne varechou,ale dnes už máme mixér/,pridáme horúcu čiernu kávu a vyšľaháme do jemnej peny.Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh,aby bol lesklý.
  2. Múku preosiatu aj s práškom do pečiva postupne a pomaly pridávame do vyšľahaných žltkov a nakoniec pomaly primiešame vyšľahaný sneh z bielkov.Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.Ja som na ježka použila kuchynskú misu.Pečieme v mierne vyhriatej rúre asi 45 minút.
  3. Plnka:,vajcia,cukor,vanilkový cukor a silný vývar kávy šľaháme nad parou vo vodnom kúpeli do zhustnutia,potom za stáleho miešania v stud.vode ochladíme.Maslo/môžeme použiť aj heru/ vyšľaháme a po lyžiciach pomaly pridávame varený krém do tuku.S vyšľahaným krémom plníme tortu tak,že ju prekrojíme zúbkovaným nožom na dve polovice,vnútornú stranu plátu pred plnením navlhčíme rumom,natrieme lekvárom a potom plnkou,pláty spojíme a vrch ozdobíme zostatkom plnky do tvaru špicov,čo nám pripomína pichliače ježka.Nakoniec keďže je sezóna jablk,doplníme a dozdobíme tortu jablkami aj so stopkami.Ústa sú z čokolády a oči z lentiliek.Hotový ježko čaká na zjedenie.