Torta a Somlói galuska (fotorecept)

Autor receptu: tkatka

Robila som tortu a zo zbytkov cesta som spravila Somlói halušky :))))

12 a 4
porcií
120 minút
príprava
30 a 15 minút
na 190 °C

Postup

  1. Bielky oddelíme od žĺtkov. Šľaháme bielky a pridávame práškový cukor, potom pirdávame pojednom žĺtky. Pridáme polohrubú múku a kypriaci prášok do pečiva a zamiešame. Vylejeme do formy a upečieme na 190 °C za 30 minút. Po vychladnutí cesto vodorovne rozkrojíme a korpus dáme na dno tortovej formy. Tak isto vymiešame aj 2 cesto len vylejeme na plech a pečieme 15 minút. Narežeme na mieru aby sme mali bok torty. Vypichneme viacero pagačou ktoré dáme na stred.
  2. Do čučoriedkového jogurtu zamiešame vanilkový a práškový cukor. Pridáme vyšľahnú smotanu, zamiešame. Želatínu necháme napučať v 2PL vody potom zohrejeme, aby sa rozpustila a hneď pridáme 2 PL ovocného jogurtu a zamiešame a pridáme do ostatného jogurtu, zamiešame.
  3. Plnku vylejeme do torty. Bohužiaľ som mala málo jogurtu tak som musela zrezať okraj torty. :(
  4. Tortu prikryjeme druhým korpusom, dáme do chladničky stuhnúť.
  5. Nakrájame a podávame. :)))
  6. Zbytky som potrhala a dala do misky,
  7. Mlieko necháme zovrieť a dáme vychladnúť. Do vychladnutého mlieka pridáme namočené hrozienka aj s rumom, vanilkový cukor a mleté orechy, zamiešame.
  8. Nalejeme na pripravené zbytky a opatrne premiešame.
  9. Uvaríme si vanilkový puding a necháme len troška vychladnúť nalejeme na pripravené halušky, vrch môžeme poliať čokoládovým toppingom alebo polevou. Dáme do chladničky stuhnúť najlepšie cez noc.
  10. Ozdobíme napríklad šľahačkovými ružami :)))))
  11. Kávovou lyžičkou si vykrajujeme halušky polejeme čokoládovým toppingom ozdobíme šľahačkou a podávame :)))