Tofu s mandľami a restovanou mrkvou s pórom

Autor receptu: martinis

Kombinácia sójovej omáčky s worchestrovou nemusí byť vôbec nudným a fádnym ochutením v lacnej reštaurácii. K opekanému tofu sa tieto dve tradičné omáčky skvele hodia, doplnia aj restovanú zeleninu a kuskus. Rýchly predvianočný obed ! :)

1
porcia
20 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Iste už viete, že najlepšie bude si na úvod pripraviť dve väčšie panvice, hlbšie sú lepšie. Do každej z nich kvapneme olej a nachystáme aj misku, do ktorej vsypeme pohárik kuskusu, ak si ho zvolíme ako prílohu. Tofu nakrájame na kocky, pokvapkáme dobrou sójovou omáčkou - najlepšia a bez zbytočností je Kikkoman - a tiež worchestrom. Stačí len pár kvapiek, obe omáčky majú výraznú chuť. Posypeme sušeným cesnakom (tým nikdy nešetrím :)), pridáme lyžicu oleja, dobre premiešame a necháme chvíľu marinovať v chlade.
  2. Mrkvu a pór očistíme, opláchneme a nakrájame : pór na tenké kolieska, mrkvu zasa na tyčinky. Najlepšie je ju rozrezať pozdĺžne, potom ešte raz a urobiť niekoľko tenkých tyčiniek. Tenké plátky póru a tyčinky mrkvy zabezpečia, že postačí krátky pobyt na panvici a budú perfektne pripravené, najmä mrkva bude príjemne chrumkavá. Rozohrejeme olej na panviciach, vložíme zeleninu a na vyššom strednom plameni restujeme pár minút, zatiaľ čo rovnako pripravujeme tofu. Až chytí správnu farbu, zelenina by mala byť tiež akurát a tak môžme tofu vmiešať k zelenine. Ochutíme štipkou soli.
  3. Kuskus zalejeme dvojnásobným množstvom vývaru, necháme 5 minút prikrytý postáť a vidličkou potom vmiešame kúsok masla. Naservírujeme na tanier, môžme pridať malú hrsť šalátu, pridáme tofu s mrkvou a pórom a posypeme mandľami. Časovo nenáročné jedlo z dostupných surovín :)