Točená torta
Autor receptu: gali24
Konečne som našla odvahu poslať receptik na tortu , ktorú robievam na oslavy všetkým mojim známym a kamarátkam :). Pred par rokmi som ho odkukala od svojej švagrinky , skusanim som ho pozmenila do terajšej podoby. Vždy v piatok sa zíde u mňa babinec šikovných pomocníčok, ktoré ochutnávajú a umývajú kopec vandlíkov :)) do polnoci je upečené a naplnene krémom. a v sobotu ráno, keď vstáva slniecko môžem v klude zdobiť a večer sa už konzumuje :).
16-20 porcií |
60 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Žĺtka vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme soľ na hrot noža, po lyžičkách pridávame vlažnú vodu, preosiatu muku spolu s kakaom, na zaver postupne pridáme vyšľahané bielka, cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približné 40 min. pri 180°C., pre istotu šparatkom vyskúšame či sa cesto nelepí.
Upečené vyklopíme na dosku a necháme vychladnúť. Piškótu po dĺžke rozkrojíme na pat dielikov a každý priečne na polovicu,
uložíme rozkrojenou časťou navrch a pokropíme kávou, každý plat natrieme plnkou.
- Plnka: uvaríme krupicovú kasu z 1litra mlieka, dúfam, že návod písať netreba:), po uvarení, odstavíme na chlad a občas zamiešame, nech "nestuhne", v druhej nádobe vymiešame maslo s cukrom a mletými mandľami, prip. mletými orechmi, pridáme rumovú, prip. mandľovú esenciu, postupne pridávame kasu do maslovej hmoty a dôkladné to vyšľaháme.
- ...a postupne stočíme "slimáka" :)
- Plnky je dosť natrieme vrch aj okraje torty. Torta je dosť veľká s priemerom 28-30cm.
- marcipán rozvaľkáme medzi dvoma fóliami , nech sa to nelepí na valček :).
- Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
- prikladám aj "poschodovú" variantu :)
- Dobru chuť:)