Teplý šalát
Teplý šalát so šalotkou, hráškom a čerstvou mätou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Čerstvé šaláty z čerstvej zeleniny, ale aj tepelne pripravené, sú vhodným doplnkom i spestrením v našom potravinovom
reťazci.* Napriek tomu, že sacharidy poskytujú nášmu telu energiu a medzi ich najbežnejšie zdroje patrí napr. pečivo, prílohy
(ryža, zemiaky, cestoviny), ovocie, zelenina či sladkosti a sladené nápoje, moja veliaca a hlavne vedúca krajšia „Polovička“, im
každoročne zopár razy vyhlasuje embargo, až štrajk. Ale so šalátmi tohto typu si u nej vždy „šplhnem“ a navyše chutia aj
mne.
2-4 porcie |
30 minút príprava |
Postup
- Nuž a toto je všetko, čo som na prípravu šalátu potreboval...
- Pancettu som pokrájal na malé kocky, šalotku na „slížiky“ a postupne
- vyškvaril pancettu,
- vložil pokrájanú šalotku, premiešal a
- podusil až šalotka zmäkla „pod zub“, jemne ochutil soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- V servírovacej mise som tento pancetto-šalotkový základ zmiešal s polvrecúškom mrazeného hrášku, ktorý som iba zopár minút prepláchol v horúcej vode (čerstvý by som obvaril na polomäkko), pokropil extra panenským olivovým olejom a na tanieroch ho posypal pokrájanou čerstvou mätou piepornou. Tento šalát najlepšie chutí ešte teplý. Ja som ho podával ku grilovanému kuraťu, ale vhodný je aj k rezňom, či bársakému mäsu. Často ho pripravujem aj do domácich žemlí s „hamburgermi“, alebo s „trhaným“ mäsom.