Teplý šalát

Teplý šalát so šalotkou, hráškom a čerstvou mätou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Čerstvé šaláty z čerstvej zeleniny, ale aj tepelne pripravené, sú vhodným doplnkom i spestrením v našom potravinovom reťazci.* Napriek tomu, že sacharidy poskytujú nášmu telu energiu a medzi ich najbežnejšie zdroje patrí napr. pečivo, prílohy (ryža, zemiaky, cestoviny), ovocie, zelenina či sladkosti a sladené nápoje, moja veliaca a hlavne vedúca krajšia „Polovička“, im každoročne zopár razy vyhlasuje embargo, až štrajk. Ale so šalátmi tohto typu si u nej vždy „šplhnem“ a navyše chutia aj mne.

2-4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Nuž a toto je všetko, čo som na prípravu šalátu potreboval...
  2. Pancettu som pokrájal na malé kocky, šalotku na „slížiky“ a postupne
  3. vyškvaril pancettu,
  4. vložil pokrájanú šalotku, premiešal a
  5. podusil až šalotka zmäkla „pod zub“, jemne ochutil soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  6. V servírovacej mise som tento pancetto-šalotkový základ zmiešal s polvrecúškom mrazeného hrášku, ktorý som iba zopár minút prepláchol v horúcej vode (čerstvý by som obvaril na polomäkko), pokropil extra panenským olivovým olejom a na tanieroch ho posypal pokrájanou čerstvou mätou piepornou. Tento šalát najlepšie chutí ešte teplý. Ja som ho podával ku grilovanému kuraťu, ale vhodný je aj k rezňom, či bársakému mäsu. Často ho pripravujem aj do domácich žemlí s „hamburgermi“, alebo s „trhaným“ mäsom.